28 / 04 / 2024

Ev alım satım vergisi hesaplama 2018!

Ev alım satım vergisi hesaplama 2018!

Ev alım satım işi olan vatandaşların bu süreçte karşısına belli masraflar çıkıyor. Peki, ev alım satım masrafları nelerdir? Ev alım satım vergisi 2018 ne kadar?



Ev alım satım işlemi olan kimseler, bu işlemini ilgili tapu dairelerinden gerçekleştiriyor. Tapu dairesinden öncelikle randevu alınıyor. Gerekli belgelerin temin edilmesi ve masrafların karşılanması halinde ev alım satım işlemi tamamlanıyor.

 

Bu süreçte ödenecek masraflar hem alıcıyı hem de satıcıyı ilgilendiriyor. Tapu dairesinde ödenmesi gereken tapu harcının alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. 

 

Tapuda ödenecek tapu döner sermaye bedelini yalnız alıcı öderken, tapunun edinim tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılması halinde doğan gelir vergisini de satıcı ödemekle mükellef oluyor.

 

Ev alım satım vergisi hesaplama 2018

 

1- Tapu harcı
Tapu harcı, gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında ödeniyor. Alıcı binde 20, satıcı binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.

 

2- Tapu döner sermaye bedeli
Tapu döner sermaye bedelini yalnız alıcılar ödüyor. Bu bedel 2018 yılında 103,50 TL olarak tahsil ediliyor.

 

3- Değer artış kazancı vergisi
Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkulün iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde ödeniyor. Bu vergiyi istisna sınırından yüksek gelir elde edenler ödüyor. 2018 yılı değer artış kazancı vergisi için belirlenen istisna sınırı ise 12 bin TL.

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön