01 / 05 / 2024

Tapu alım satım vergisi hesaplama 2016!

Tapu alım satım vergisi hesaplama 2016!

Gayrimenkul alım satım işlemi olan kimseler, bunu tapu dairesinde yapacağı müracaat ile gerçekleştiriliyor. Bu işlem için belli oranda alım satım vergisinin ödenmesi gerekiyor. İşte tapu alım satım vergisi hesaplama 2016..



Tapu alım satım vergisi hesaplama 2016!

Gayrimenkul alım satım işlemi olan kimseler, bunu tapu dairesinde yapacağı müracaat ile gerçekleştiriliyor. Öncelikle tapu dairesidnen randevu alınması ve gerekli belgelerin temin edilmesi gerekiyor.


Akabinde işlemin tamamlanabilmesi için tapu alım satım vergsisinin de ödenmesi isteniyor. Peki, tapu alım satım vergisi ne kadar?


Tapu alım satım vergisi hesaplama oranı 2016

Tapu alım satım vergisi oranı binde 20 olarak hesaplanıyor. Bu oran rayiç bedelden düşük olmayan satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Hesaplanan alım satım vergisinin hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.


Tapu alım satım vergisi hesaplama örneği 2016

Taşınmaz malın alım satım değerinin 400 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda alıcının ödeyeceği bedel 8 bin TL, satıcının ödeyeceği bedel 8 bin TL oluyor. Buna göre toplamda 16 bin TL harç ödemesi yapılmış oluyor.


Ancak kimi alıcı veya satıcılar tapu alım satım vergisini daha az ödemek için satış bedelini de olduğundan daha az beyan edebiliyor.


Bu durum başta avanyajlı gibi görünse de; durumunun Maliye tarafından tespit edilmesi durumunda alıcıya ve satıcıya ayrı ayrı vergi cezası kesiliyor.


Tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. 


Ayrıca aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Tapu değer artış kazancı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön