03 / 01 / 2025

Tapu alım satım vergisi 2016!

Tapu alım satım vergisi 2016!

Tapu alım satım vergisi oranı binde 20 olarak hesaplanıyor. Bu oran rayiç bedelden düşük olmayan satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. İşte tapu alım satım vergisi 2016 hesaplama örneği..



Tapu alım satım vergisi 2016!

Tapu alım satım vergisi oranı binde 20 olarak hesaplanıyor. Bu oran rayiç bedelden düşük olmayan satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Hesaplanan alım satım vergisinin hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.


Ancak harç, bölüşerek değil ayrı ayrı ödeniyor. Buna göre satış bedeli üzerinden alıcının ödeyeceği tapu alım satım vergisi oranı binde 20, satıcının ödeyeceği alım satım vergisi oranı binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç tahsil ediliyor.


Örneğin bir ev almak istediğinizi ve satış bedelinin 300 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda 300 bin TL üzerinden hesaplanacak alım satım vergisi alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenecek.


300 bin TL / 1000 = 300

300 x 20 = 6 bin TL


Buna göre alıcı 6 bin TL, satıcı 6 bin TL olmak üzere toplamda 12 bin TL'lik tapu harcı ödemesi yapılıyor. Kimi alıcı veya satıcılar alım satım vergisini çok bulduğu ve daha az vergi ödemek için satış bedelini de olduğundan daha az beyan edebiliyor.


Ancak bu gibi vergi kaçırma durumunun Maliye tarafından tespit edilmesi durumunda alıcıya ve satıcıya ayrı ayrı vergi cezası kesiliyor.


Tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. 


Ayrıca aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


2016 yılı tapu harçları ve damga vergisi tarifesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön