Tapu alım satım harcı!
Tapu alım satım harcı bir tür vergi olarak alınıyor. Tapu alım satım harcını gayrimenkulü alan ve satan kişilerden belli bir oranda tahsil ediliyor. 2013 yılında yapılan bir düzenlemeyle bu harçta indirime gidilmiştir...
Tapu alım satım harcı!
Ülkemizde tüm gayrimenkullerin alım ve satım işlemleri tapu müdürlüklerinde gerçekleştiriliyor. Konut, arsa, dükkan ya da tarla gibi gayrimenkullerin tapu işlemleri için Tapu Müdürlüğü sunduğu hizmet karşılığında tapu alım satım harcı talep ediyor. Tapu alım satım harcına aslında bir tür vergi de denebilir. Tapu alım satım harcı gayrimenkul ya da taşınmaz alım satımında yapılan tapu hizmetinin karşılığı hizmeti alan kişiler tarafından ödeniyor.
Tapu alım satım harcının hesaplanmasında 2013 yılında yapılan değişiklikle indirime gidilmiştir. 2013 yılından önce ev, tarla ya da dükkan gibi taşınmazın satış bedeli üzerinden binde 33 oranında bir harç ödemesi gerçekleştirilirken artık bu oran binde 20 düzeylerine indirilmiştir. Tapu alım satım harcının hesaplamasına ilişkin örnek bir incelemeyle harç oranına bir açıklık getirilebilir.
Örneğin; 600 bin TL’lik bir (ev, arsa,dükkan, tarla ) taşınmazın ya da gayrimenkulün tapu harcı binde 20 oranında 1200 TL yapmaktadır.
Tapu alım satım harcı ödemeleri nereye yapılır?
Tapu alım satım harcı ödemeleri tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara yapılıyor. Tapu alım satım harcı ödemelerinin nereye yapılacağı ile ilgili bilgi, tapu müdürlüğünden gelen bilgilendirme mesajında belirtiliyor.
Satış değerinin eksik gösterilmesi ve dolayısıyla emlak alım satım tapu harcının da eksik ödenmesi durumlarında; tespitinin yapılması halinde 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor.
Tapu işlemleri için yetki belgesi!
Tapu devir işlemleri nasıl yapılır?
Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com