Sektörel

Ev alıp satacaklar dikkat! Tapuda resmen yeni dönem başlıyor!

Türkiye'de gayrimenkul alım satım süreçlerinde teknolojik gelişmelerle beraber adeta yeni bir döneme geçiliyor.  81 ilde 3 boyutlu teknolojinin kullanılacağı açıklanırken, bu gelişmenin tapu işlemlerinin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacağı belirtildi.

Türkiye'de gayrimenkul alım satım süreçlerinde teknolojik gelişmelerle birlikte adeta yeni bir döneme geçiliyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre artık gayrimenkul alım süreçlerinde, 81 şehirde 3 boyutlu teknolojinin kullanılacağı duyuruldu. Söz konusu bu gelişme, gayrimenkul sektöründe alım-satım ve tapu işlemlerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanıyacak.

Yeniçağ'da yer alan habere göre yurttaşların almak istediği gayrimenkul ile ilgili alım satım süreçlerinde  artık 3 boyutlu döneme geçiliyor. Söz konusu uygulama tüm şehirlerde yaygınlaştırılacak.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından kurulmuş olan 3 boyutlu şehir modelleri yönetim bilgi sistemiyle, gayrimenkul alım satım süreçlerinde, gayrimenkulün alan büyüklüğü, cephesi, oda sayısı gibi yapı ve bağımsız bölüm bilgileri web ve mobil uygulamalar üzerinden yurttaşlara sunulabilecek.


HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINDA DOĞRU VERİYE HIZLICA ULAŞILACAK

Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından paylaşılan detaylara göre afetle mücadeleyi de hızlandıracak olan 3 boyutlu kadastro ile afet sonrası arama kurtarma çalışmalarında doğru yerde ve daha erken müdahale imkânı da elde edilmiş olacak. Ayrıca tüm bunlar dışında hasar tespit çalışmalarında da doğru veriye hızlıca ulaşılacak. Tüm bunlarla birlikte, tapu kayıtlarıyla gerçek kullanım arasındaki fark tespit edilmiş olacak. Şehir planlama, arazi yönetimi, mühendislik projeleri, vergi toplama, kültürel ve doğal varlıkları koruma, çevre koruma gibi kadastro dışındaki değişik bölgeler de de yürütülen çalışmalar için de gerekli olan üç boyutlu konumsal verileri sağlayacak. Söz konusu proje, akıllı şehirler için önemli bir altyapı oluşturacak.


YURTTAŞLARIN  İLAVE BÜROKRASİDEN KURTARILMASI SAĞLANACAK

Yine bakanlık tarafından verilen bilgilere göre söz konusu projeyle; işlem süreci, kadastro veri kalitesinin arttırılması, mimari projelerin taranarak modellenmesi ve 3 boyutlu fotogrametrik şehir modellerinin oluşturulması sağlanmış olacak. Ayrıca yapıların yapım aşamasından itibaren tapu siciline işlenmesiyle de yurttaşların ilave bürokrasiden kurtarılması sağlanacak.
 

Uzmanı Balıkesir’de arazi yatırımı için fırsat bölgeleri açıkladı!

Kira artış oranları konut fiyatlarını nasıl etkiler?

1935 yılında emlak vergisi iki taksitle alınmış!