23 / 12 / 2024

Ev alırken dolandırılmayın!

Ev alırken dolandırılmayın!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Bir inşaat firmasında bir daire beğendik, 150 bin TL peşin verdik, bunun 100 bin TL’si banka hesabına yattı. 50 bin TL’sini elden verdik, bir belge imzaladık. Paramızı bu firmadan alabilir miyiz?" sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Bir inşaat firmasında bir daire beğendik, 150 bin TL peşin verdik, bunun 100 bin TL’si banka hesabına yattı. 50 bin TL’sini elden verdik, bir belge imzaladık. Paramızı bu firmadan alabilir miyiz?" sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı... 

Bir inşaat firmasında bir daire beğendik, 150 bin TL peşin verdik, bunun 100 bin TL’si banka hesabına yattı. 50 bin TL’sini elden verdik, bir belge imzaladık. Gerisini kendi evimizi sattığımızda ödeyecektik ama evimizi satamadık. Bu halde biz paramızı iade istedik.

Ancak parayı alan kişinin şirketleri ile ilgisi olmadığını söylediler. Parayı bizden alan kişi adi sözleşmenin altında firma kaşesinin altına imza atmıştır ve firmanın grup şirketlerinden birinde çalışmaktadır. Grup şirketlerinin kartvizitini de bize vermiştir. Biz de bu firmayı avukata verdik. Avukat icra gönderdi ancak itiraz ettiler, itirazlarında “Asıl onların bana borcu var” dedi. Parayı aldıklarını ancak bu parayı cayma akçesi olarak saydıklarını belirttiler. Biz de tüketici mahkemesine başvurduk.

Öncelikle bu davanın temyizi olur mu? Paramızı bu firmadan alabilir miyiz? Elden verdiğimiz para için savcılığa suç duyurusunda bulunabilir miyiz? Bunun için mahkemede tanıklık yapmamıza gerek var mıdır? ● T. P.

Herkesin hayat boyunca en büyük hayali iyi bir ev sahibi olmaktır. İşte pek çok kötü niyetli kişi de bu hassasiyetten istifade ile birçok vatandaşı dolandırmaktadır. Üstelik de bu tür haksız para kazanmanın da türlü yollarını bulmuşlardır.

Şimdi okuyucum bu kararın temyizi olup olmadığını soruyor, ben de kendisine diyorum ki istinaf veya temyiz meselesini düşünmek için daha vaktiniz var, önce avukatınızın başvurduğu mahkemenin sonucunu bir alın. Zira böyle bir dava öyle iki günde bitecek gibi bir dava değildir.

Bahsettikleri para da öyle küçük bir meblağ değildir. Eminim ki biriktirdikleri bu para hayatlarını ortaya koyarak kuruş kuruş biriktirilmiş bir paradır. Bir eve sahip olma gayreti içinde birilerine teslim edilmiştir.

Bu şartlar altında böyle bir davanın kısa sürede sonuçlanması arzu edilen bir husustur ancak görüyorum ki sözünü ettikleri firma da bu konuda hazırlıklı, okuyucuma daire pazarlayan kişinin kendi elemanları olmadığı iddiasını öne sürmektedirler. İyi ama banka hesabına yatan para da kendi elemanı olmayan kişiye mi gitmiştir?

★ ★ ★ ★ ★

Ödenen paranın elde makbuzu olduktan sonra ödeme her zaman ispat edilir ama bir daire alışverişi yapıldığı böyle bir makbuzla ispatlanmaz. Dolayısıyla okuyucuma hatırlatmak istediğim husus önce şu paralarını bir kurtarsınlar.

Nitekim bir meslektaşımın yardımını almışlar, kendisi gerekene yapacaktır. Şayet parayı elden alan kişi gerçekten müteahhitle ilgili biri değil ise eldeki makbuzda yazılı olan husus dikkate alınarak savcılığa şikayette bulunma ihtimali de mevcuttur, ancak makbuzun mahiyeti burada önem taşımaktadır.


Geri Dön