Ev almak için bugün doğru zaman mı?
Kurlardaki artışın inşaat sektörüne de yansıdığını belirten sektör temsilcileri, konut almak isteyenlere 'doğru zaman' uyarısında bulundu.
Türk ekonomisinde büyümenin itici gücü olan inşaat sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 küçülme gösterirken bunun büyümeye negatif yansıması ise 0,43 puan olarak yansıdı. Sektör ilk dokuz ayı yüzde 0,1 daralma ile bitirdi. Tgrt Haber'den Sinem Eryılmaz'ın haberine göre; sektördeki maliyet yükselişleri yüzde 40’lara ulaşırken kurlardaki artış da gayrimenkul sektörünü etkisi altına aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de konut satışları Kasım'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 59,0 arttı ve 178 bin 814 olarak gerçekleşti. Fakat Ocak-Kasım döneminde 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 9,2 gerileme ile 1 milyon 265 bin 353 oldu.
Gayrimenkul sektörü temsilcileri artan döviz kuru sebebiyle yükselişe geçen maliyetlerle beraber arzın da az olmasıyla ev fiyatlarındaki artışın süreceği öngörüsünü paylaşırken, insanların dolar, altın gibi yatırım araçlarını yalnızca konut almak için ara enstrüman olarak kullandığını belirttiler. Diğer taraftan inşaat firmalarının zor zamanlar için rafta tuttuğu projeleri piyasaya sunma hazırlığında olduğu belirtildi.
STOKLAR BİLE TÜKENDİ
Ev fiyatlarının geleceğiyle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Şu dönemde dolardaki hareketliliği gündeme getirmek çok doğru değil. Bir yerde duracak. Konut fiyatları neden artıyor diye baktığımızda ise bu bugünden bakılmaması lazım. Aşağı yukarı 2-3 senedir zamları yansıtmadan dengeyi bozmadan satışları devam ettirmenin gayretindeydik. Öncelikle elimizdeki stokları yani daha önceden maliyeti oluşmuş olan malları bir miktar zararına sattık. Ancak 2021’den itibaren yeni mallar yeni maliyetlerle oluştu. Biz bunları yavaş yavaş yansıtmak durumunda kaldık. Pandemide yeni projeler üretilmedi. Yeni mal ortaya çıkmazsa dairelerin fiyatları artacak, inşaat maliyetleri artacak dedik. Bunlar oldu. Diğer taraftan dövizin de artmasıyla bağımlı olduğumuz yabancı menşeili ürünlerin satın alınması da fiyatları tetikledi. Ama esas olan üretimin azalması. Artık stok diye bir şey de yok” diye konuştu.
EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?
Konut almak için doğru zamanla ilgili yorumlar da yapan Nazmi Durbakayım, şunları kaydetti:
“Bugün ev almanın zamanı mıdır? Öyle bir zaman denk geldik ki bugün pahalı görünen ev yarın ucuz bile kalacak. İlerleyen zamanda bu rakamlar çok daha artacak. Onun için devletimiz de kredi oranlarını aşağı çekmeye gayret ediyor. Kamu bankaları kredi oranlarını indirdiğinde biz konut üreticileri olarak elimizden gelenden daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Çünkü üretimimizin devam etmesi için süreklilik olması şart.”
KONUT KREDİLERİ
Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşürülmesi ihtimalinin olup olmadığına ilişkin beklentilere de değinen Durbakayım, “2004 gibi hasılat paylaşım modeli ortaya çıktığında konuta talep artmıştı. Bireysel konut kredileri kullanılmaya başladı. O zamanlar faiz oranı yüzde 1,14 idi. Bu oranla dahi büyük bir talep gördü. Psikolojik rakam olan yüzde 1’in altındaki oranlar konuşulmaya başlandı. Yüzde 1’in altındaki konut kredisi oranı bizim hep beklediğimiz bir orandır. Burada biraz da kendi kampanyalarımızla bunu takviye ederek 0,80-0,95 gibi oranlarla talep toplamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
ALTINDAN KAÇAN GAYRİMENKULE YÖNELDİ
Durbakayım, insanların yatırım aracı olarak dövize, borsaya, altına olan yatırımını gayrimenkule çevirmek amacıyla kullandıklarını vurgulayarak, “Konutta talep çok ancak üretim az. Biz konut üreticileri olarak bazı projelerimizi rafta tutar ve zamanında çıkarırız. Bu projelerimizi yeniden gözden geçirip, lansmanla piyasaya çıkma hazırlığındayız. Çünkü ihtiyaç var” diye konuştu.