19 / 05 / 2024

Ev almak için doğru zaman mı?

Ev almak için doğru zaman mı?

Ekonomik krizin etkisiyle gayrimenkul sektöründe yaşanan durgunlukla birlikte konut fiyatları da dip seviyeleri gördü



Fiyatlardaki bu düşüş durgun giden emlak piyasasında hareketliliğe neden oldu ve bu durum da ev sahibi olmayı düşünenlerin işine yaradı. Fakat akıllarda hâlâ birçok soru işareti var. Bahar aylarında sektörde beklenen canlanma, fiyatla birlikte talebinde de artmasına sebep olacak mı? Faizlerin daha da düşmesi bekleniyor mu? Bireysel konut ve tüketici kredileri pazarında bankaların sunduğu düşük faiz oranlarının bulunduğu şu günler, konuta yatırım yapmanın doğru zamanı mıdır?
Tüketicinin aklındaki bu soruları, biz de konutun patronlarına sorduk. Ortak cevap EVET. Konut almak için doğru zaman çünkü;
1. Konut kredisi faiz oranları tarihî dip seviyelerde.
2. Konut piyasasında rekabet çok fazla. Yeni projeler peşpeşe satışa çıkıyor. Arsaların kat karşılığı ve hasılat paylaşımı anlaşmalarında oranlar yükseliyor.
3. Artan rekabet koşullarında firmalar satış yapabilmek için, kıyasıya rekabet ediyor. `Yüzde 0 ve 1 oranlarında peşinat', `Taşındıktan sonra öde veya taşınana kadar konut kredisinin taksitlerini biz ödeyelim' gibi çok sayıda kampanya bulunuyor.
4. İnşaat maliyetleri başta demir ve beton olmak üzere tüm kalemlerde artıyor.
5. Deprem riskine karşı yönetmeliğe göre yapılmış binalar daha çok ilgi görüyor. Bu ilgi de talebi canlı tutuyor.

Maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kalabiliriz
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu; "İnsanlarımıza birikimlerini bu dönemde konuta yatırmalarını gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Paranın değerli olduğu bu gibi dönemlerde en güvenli yatırımlardan biri konuta yatırım yapmaktır. Konut almak en risksiz ve yatırımcısını zararlı çıkarmayacak yatırım modelidir. Doğru proje, doğru marka, doğru fiyat ve doğru zaman gibi etkenler bir araya geldiğinde konuta düşünmeden yatırım yapılabilir. İçinde bulunduğumuz dönem özellikle ev almak için çok elverişli. Demir fiyatlarından sonra diğer malzeme fiyatlarında da beklenen artış nedeniyle önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının yükselişe geçeceğini öngörüyoruz. Maliyetteki artışı fiyatlara yansıtmak zorunda kalabiliriz. Bu nedenle bu dönemde ev alanların kazançlı çıkacağını söyleyebiliriz."

Krediler ve fiyatlar çok uygun maliyetler fiyatlara yansımadı
Varyap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş; "Ev almak için bana göre en uygun zaman şimdi. Çünkü konut kredileri en dip noktada üstelik fiyatlar da dipte, yani kriz döneminden kalan fiyatlar hala devam ediyor. Ama, inşaatlar ilerledikçe yani talep arttıkça görülüyor ki girdi maliyetleri de artmakta. Demir 800 liradan 1.300-1.400 liralara tırmanmakta, yakında daha da yukarılara çıkacağı söyleniyor. Girdi fiyatlarının yükselmesi konut maliyetlerinin de yükselmesine sebep olacağı için, şimdi olmazsa bile birkaç ay içerisinde maliyet artışları fiyatlara yansımak durumunda kalacak. Belki bankalar da konut kredisi faiz oranlarını yukarı çekmek durumunda kalacaklar. Çünkü, Merkez Bankası da öyle görünüyor ki 2010'un ikinci çeyreğinden sonra faizleri yükseltebileceği sinyallerini veriyor. Öyle olursa konut kredi faiz oranları yukarı çıkar. İnsanlar bugünkü konut alma avantajından mahrum olur. Dolayısıyla şimdi uygun bir zaman, değerlendirilmesinde acele edilip, o şartlar oluşmadan bugünkü imkanlarla konut alınmasında fayda var diye düşünüyorum."

Fiyatlar zaten düşmez, şimdi satış şartları da çok uygun
Teknik Yapı Holding ve İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım; 2010 yılı ekonomik açıdan Türkiye'de yeni bir dönemin başlangıcı sayılır. İçinde bulunduğumuz yıl, 5 yıl önce yaşanan konut patlaması ve ardından gelen durgunluk ve küresel mali krizden arındırılmış bir yıl oldu. Bu süreç içinde konut tercihleri, müşteri seçiciliği, kredi faiz oranları ve hepsinden önemlisi fiyatlar olması gereken yere geldi. Konut fiyatlarındaki eğilim artık yükselme trendi içine girecektir, diye düşünüyorum. Zira sektördeki mevcut fiyatların geriye gitmesi için hiçbir sebep yok. Aksine, dünyada demir fiyatlarının artması, durgunluk ve küresel kriz nedeniyle bastırıldığı için müşteriye yansıtılmayan zamlar, arsa sıkıntısı nedeniyle artan maliyetler gibi fiyatların yükselmesi için geçerli gerekçeler var. Ekonominin değişmez kuralı artan talebe bağlı olarak fiyatların artış gösterme eğilimine girmesi de doğal etkenlerden biri. Tüm bunları bir araya getirerek bankaların sağladığı tarihin en düşük faiz oranları ile uzun vadeye yayılan kredi imkanlarıyla birleştirdiğimizde, konut alımı için en uygun zaman olduğunu söylemek mümkün. Aslına bakılırsa her zaman konut alımı için en uygun zamandır. Çünkü konut fiyatlarının düşmesi diye bir durum pek mümkün değil. Sadece satış için sunulan avantajların değişmesi söz konusu. İçinde bulunduğumuz zamanda ise bu iki kriterde mevcut.

Mayısa gelmeden fiyatlar artabilir, acele etmeli
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya; "Ticari faaliyetlerin artış gösterdiği ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde konut sektörü yaz ve kış dönemlerine göre daha hareketli geçmektedir. Bu sebeple bahar dönemleri konut alımlarının en çok yapıldığı dönemlerdir. Nisan ayının sonuna yaklaştığımız şu günlerde faiz oranlarının da uygunluğu ile birlikte konut yatırımı için elverişli koşullar bir araya gelmiş durumdadır. Piyasaların mevcut durumu değerlendirildiğinde konut fiyatlarında neredeyse 1,5 yıldır bir artış olmadı, krizden çıkışın sinyalleriyle birlikte piyasalar tekrardan hareketlenmeye başladı. Ayrıca hammadde fiyatlarında da ciddi oranlarda fiyat artışları söz konusu oldu. Özellikle inşaat maliyetlerimizin yüzde 10-15'ini belirleyen demirin fiyatları yılbaşından bu yana neredeyse iki katına çıkmış durumda. Tüm bu koşullar bir arada değerlendirildiğinde kısa vadede daha Mayıs ayına girilmeden konut fiyatlarında yükselmeler yaşacaktır. Dolayısıyla yatırımını konuttan yana yapmak isteyenlerin hızlı hareket etmesinde fayda olduğu düşünüyoruz."

Yıl sonuna kadar fiyatlarda yüzde 10-15 artış bekliyoruz
Eston Yapı Genel Müdürü Kaan Yücel; "İki senelik durgunluğu düşündüğümüzde 2010 yılının nispeten iyi bir yıl olarak geçeceğini düşünüyoruz ve ciddi beklentilerimiz var. Dediğim gibi konut almanın son uygun zamanları aslında. Biz herkese bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu sene ve önümüzdeki senelerde faizlerin artması ve enflasyonla birlikte, konut kredilerinde yukarı doğru bir hareket olacaktır. Bu kaçınılmaz bir son gibi görünüyor. İnşaat maliyetlerindeki artış da 2008'den beri zam yapmayan firmaları zam yapmaya zorlayacaktır. Bu zammın minimum enflasyon kadar, hatta sene sonuna doğru ortalamada yüz 10-15 'lere varacağını tahmin ediyoruz."

Konut açığı ve ihtiyacı büyüyerek devam ediyor
Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil; "Şunu söylemeliyim ki, global krizin Türkiye 'de en çok hissedildiği dönemde inşaat sektöründe uygun fiyat politikaları ve kampanyaları konut sahibi olmak isteyenlerin cankurtaranı oldu. Konut edinmek için en uygun zaman diyebilirim. Krizle başlayan uygun fiyatlı konut trendi 2010 yılında da devam ediyor ve edecek. Şu an konut ihtiyacı ve açığı büyüyerek devam ediyor. Bununla beraber içinde bulunduğumuz dönemde banka kredi faizleri de çok düştü ve konut en çok prim yapan yatırım aracı oldu. Büyük çaplı projelerin tercih edildiği günümüzde, projelerin lokasyonu, ulaşım imkanları ve sunulan kampanyalar satın alma tercihlerini etkileyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bir yandan da büyük çaptaki sosyal alanları gelişmiş projelere talep var. İstanbul 'da çok büyük konut ihtiyacı olmasına rağmen büyük proje yapılabilecek arsa sayısı ise maalesef az."

Talep artışı ve iyi faiz uzun süre doğru orantılı gidemez
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas; "Yaklaşık iki yıllık krizin ardından konut almanın tam zamanıdır. Gayrimenkul sektörü krizlerden çabuk etkilenen ve geç toparlanan bir sektördür. Fiyatlar ve talep 2008'in başından beri sürekli aşağı doğru gidiyordu. 2009'un ikinci yarısından itibaren talepte ciddi bir artış var. TL faizlerinin getirisinin çok düşmesi ve paralel olarak konut kredi faizlerinin de %1'in altına düşmesiyle talep canlanmaya başladı. 2010 başında ise konut kredi faizleri 60 ayda % 0,90 'ın altına gerilemesiyle talep daha da canlandı. Talep artışı ve uygun faiz uzun süre doğru orantılı gidemez ve fiyatlara mutlaka yansır. Zaten son bir ayda inşaat demiri fiyatları %30'un üzerinde zamlandı. Tüm dünyada petrol dahil emtia fiyatları artıyor. Dolayısıyla konut fiyatlarının önümüzdeki aylarda artması kaçınılmaz. Öte yandan ekonomik göstergeler de sürekli düzeliyor, bu da tüketici ve yatırımcı güvenini daha da arttırıcı bir unsur. Tüketici güveni artınca talep de paralel olarak artar. Ben konut alıcılarına ellerini çabuk tutmalarını öneririm."

Kendini amorti edecek ve değer kazanacak projeler seçilmeli
Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek; "Yastık altındaki döviz ve altınları gayrimenkule çevirmek için şu an en uygun zaman çünkü 2010'un son çeyreğinde şimdiki fiyatları görmek imkânsız olacak. Şu an yüzde 1'ler seviyesinde seyreden faizler kısa vadede daha fazla düşmeyecek ve artan taleple birlikte yakın dönemde konut fiyatları da zamlanacak. Son dönemlerde özellikle küçük dairelere talep arttı ve 1+1'ler ile stüdyo daireler revaçta. Bu daireler özellikle yatırımcılar için önemli avantajlar sunuyor. İnşaat firmaları çok uygun fiyatlı ve özel ödeme koşullarına sahip kampanyalar üretiyor. Ancak burada da kendini amorti edebilecek ve gelecekte değer kazanacak projelere öncelik tanımak gerekiyor. Kaliteli ve referanslı projeleri tercih etmek garantili bir yatırımın en temel kuralı. Gelişmekte olan bölgelerde hayata geçirilen konut projeleri yatırımcılar için çok cazip bir fırsat."

Bu dönemde de hızını düşürmeyen kazanacak
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz; "Amerika'da başlayarak ülkemizi de etkisi altına alan krizin etkileri pek çok sektörü durma noktasına getirdi. Daralma yaşayan inşaat sektörü arz ve talep cephesindeki tıkanmadan payını aldı. Topluca frene basılan bir ortamda, ayağımızı gazdan kesmeyerek ipi göğüsledik. Alıcı ve yatırımcı nezdinde de şu dönemde hızını düşürmeyenler kazanacaktır. Ne müteahhitler, ne de alıcı kanadında durup beklemenin faydası yok, rüzgarı arkamıza almalıyız."
Seda Tabak / Hürriyet


Geri Dön