Sektörel

Ev almak isteyenler dikkat! Uzmanı açıkladı, bu ay, konut alımı için fırsat ayı mı?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman yaptığı açıklamada konut fiyatları aşağıya doğru gideceğini ama ne zaman tersine döneceğini bilmediklerini söyledi.  Peki bu ay, konut alımı için fırsat ayı mı?

Tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi sürecinden bu yana dalgalanma yaşayan, ekonomide yaşanan iniş ve çıkışlardan da oldukça etkilenen gayrimenkul sektöründe hareketlilik devam ediyor. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), açıkladığı 2024 Haziran’a ait konut satış istatistiklerine göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2’lik bir azalış yaşandı.

Söz konusu bu veriler, Haziran’da konut satışının 79.313’e gerilediğini ortaya koydu. Ayrıca açıklanan verilere göre Ocak-Haziran döneminde ise satışlar, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 3,7 azaldı ve  545 bin 74 şeklinde oldu.

Mega kent İstanbul, Haziran ayında 13 bin 25 konut satışıyla en yüksek paya sahip oldu. Başkent Ankara, 6 bin 866 konut satışıyla 2. sırada yer aldı. İzmir de 4 bin 361 konut satışıyla 3. sırada yer aldı. En az konut satışı da 34 konut satışı ile Ardahan, 40 konut satışı ile Hakkari, 44 konut satışı ile Tunceli ve Bayburt’ta gerçekleşti.

Al Ain Türkçe’de yer alan habere göre diğer bir taraftan ekonomi yönetiminin atmış olduğu adımlar konut piyasasında dalgalanmalar yaratıyor. Önümüzdeki sene itibarıyla faiz ve enflasyonda düşüş yaşanacağı sinyalleri verilmesi nedeniyle konut sektöründe hareketlilik yaşanacağı kaydediliyor.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman yaptığı açıklamada ‘Eylül ayı konut alımı için bir fırsat ayı mı? Faiz indirimleri başladığı zaman konut piyasası hareketlenecek mi?’ sorularını cevapladı. Ahmet Büyükduman sözlerine “Konut fiyatları aşağıya doğru gidecek” diyerek başladı.

“ŞU ANKİ SEVİYELER BİLE CAZİBE VAAT EDİYOR”

Ahmet Büyükduman açıklamasında “Konut fiyatlarında aşağı yönlü hareket devam edecek fakat bunun ne zaman tersine döneceğini kestiremiyoruz” diye konuştu. Ahmet Büyükduman, eylül ayı ve önümüzdeki diğer ayların bir alım fırsatı şeklinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin de konuştu.

Ahmet Büyükduman açıklamasında “Şu anki seviyeler bile mevcut kira raiçlerini dikkate aldığımız zaman bir cazibe vaat ediyor. 2-3 milyon Türk Lirası civarında iyi bir kira getirisi olan konutlar fırsat olarak değerlendirilebilir” dedi.

Tüm bunların dışında Ahmet  Büyükduman Türkiye İstatistik Kurumu’nun nisan ayı verilerine yönelik değerlendirmelerinde takvim etkisine değinmişti. AhmetBüyükduman, “Bir ayda çalışılan iş günü sayısı, ortaya çıkan verileri de etkiliyor. Tapu dairelerinde işlem yapılabilen gün sayısına bakmak gerekli. Geçen senenin nisan ayında 18,5 iş günü var fakat bu  senenin nisan ayında bu sayı 16” diyerek, bir senelik arada yüzde 13,5 iş günü sayısının azaldığını belirtmişti.

 

Son 1-5 ve 10 yılın getiri şampiyonu ne oldu? Altın, dolar konut…

İBB, Ayazağa'daki 23 dönümlük hissesini satışa hazırlanıyor: RAMS Türkiye ve Emay İnşaat'a söz verildi iddiası!

Otel ve rezidansları bir araya getiren Ukraynalı dev şirket Türkiye'de ilk projesini yaptı!