08 / 05 / 2024

Ev beyannamesi ne zaman son?

Ev beyannamesi ne zaman son?

Kira gelir vergisi, senede 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. Vergi için beyannameler belli bir süre içerisinde ödeniyor. Peki, ev beyannamesi ne zaman son? İşte yanıtı..



Ev beyannamesi ne zaman son?

Evini kiraya vererek kira geliri elde eden kimseler, beyanname vererek kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Senede 2 eşit taksit halinde ödenebilen vergi için beyannameler belli bir süre içerisinde ödeniyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir. Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.


Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar. Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir. Peki, ev beyannamesi ne zaman son?


Kira gelir vergisi rehberi gereğince, beyannamelerin 25 Mart 2015 tarihine kadar verilmesi gerekiyordu.


Ancak, 23.03.2015 tarih ve VUK-72 / 2015 -2 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile yıllık beyanname süreleri 31 Mart'a kadar uzatıldı.


Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin Verilme Süresinin Uzatılması:


25 Mart 2015 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2014 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri 31 Mart 2015 Salı günü mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır. 


Elektronik ortamda beyanname veren mükelleflerin, beyannamelerini gün sonuna kadar gönderebilmeleri mümkündür.


Gelir Vergisi;

Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

Anlaşmalı bankalardan,

Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.


Ev beyannamesi internetten nasıl verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön