02 / 05 / 2024

Ev fiyatları ikiye katlandı! Doğru konutu bulmak için bu detayları gözden kaçırmayın! Ev almak isteyenler dikkat!

Ev fiyatları ikiye katlandı! Doğru konutu bulmak için bu detayları gözden kaçırmayın! Ev almak isteyenler dikkat!

Ev fiyatlarının ikiye katlandığı bu dönemde doğru evi bulmak da zorlaştı. Ev alacak vatandaşlar 'Konut alırken nelere dikkat edilmeli?, Kendime uygun evi nasıl seçerim?' gibi soruların yanıtlarını merak ediyor. İşte ev alırken dikkat edilmesi gerekenler...



EV ALIRKEN TÜM DETAYLARA BAKIN

Hem fiyatların yükseldiği hem de seçeneklerin azaldığı bu ortamda doğru konutu bulmak da zor hale geldi. Fiyat yükselişlerinden etkilenmek istemeyen kişiler acele karar alabiliyor. Ancak ev alırken gözden kaçırılan en ufak bir ayrıntı, gelecekte büyük sorunlara sebep olabiliyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; evinizin sizi memnun etmesi için fiyatından çevresine, tapusundan sosyal imkanlarına kadar tüm ayrıntıları dikkatlice incelemeniz gerekiyor. 

Ev fiyatları ikiye katlandı! Doğru konutu bulmak için bu detayları gözden kaçırmayın! Ev almak isteyenler dikkat! 

KONUT ALIRKEN ADIM ADIM NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

1- ÖN ARAŞTIRMA YAPILMALI

Binanın yaşı, kullanılan malzeme, kaçak kat çıkma ve kolon kesme gibi bir durum olup olmadığı araştırılmalı. Burada öncelik deprem güvenliği. Ancak konutun alım amacına göre özellikler değişebilir.

Oturmak için alınan bir konutta, iç özellikleri (oda sayısı, büyüklüğü vs.) gibi beklentiler karşılanmalı. Hastane, toplu ulaşım, eğitim, aleşveriş, yeşil alan ve işe yakınlığı, bölgenin gelişim potansiyeli konutun değerini etkilerden hayatı da kolaylaştırır. 

Yatırım için alınan bir konutta, geri dönüş süresi hesaplanmalı. Türkiye'de amortisman süresi 19 yıl, bu süre kira getirisi yüksek yerlerde düşüyor. Stok biriken bölgelerde kira getirisi düşebilir. Konutun yer aldığı çevrenin gelişim potansiyeli de önem arz ediyor; büyük projeler, yeşil alan ve ulaşım projeleri konuta prim yaptırabilir.

2- EVİ DOLAŞIRKEN DİKKAT 

Taşınırken hayal kırıklığı yaşamamak ve ekstra masrafların ortaya çıkmaması için konutun iyice kontrol edilmesi gerekli. Su, elektrik, doğalgaz saatleri ve konut tesisatı kontrol edilmeli. Duvarlarda küf, parkelerde esneme, seramiklerde kırık, vitrifiyelerde pas olup olmadığı değerlendirilmeli. Ankastre ürünlerin ve kombinin fiyat kapsamında olup olmadığı öğrenilmeli. Enerji Kimlik Belgesi sorulmalı. Konut marketten alınıyorsa teslim aşamasında sözleşme maddelerine uygun olup olmadığı incelenmeli ve teknik şartnamed belirtilen malzemelerle evde kullanılan malzemeler karşılaştırılmalı. 

Ev fiyatları ikiye katlandı! Doğru konutu bulmak için bu detayları gözden kaçırmayın! Ev almak isteyenler dikkat! 

3- FİYAT TESPİT ETME 

Konutun beklentilerinizi karşıladığını düşünüyorsanız sıradaki aşama fiyat. Bölgedeki diğer ilanlar incelenmeli ve fiyatlar hakkında fikir edilnilmeli. Satış fiyatı kapsamında tapu harcı, Katma Değer Vergisi (KDV) gibi harç ve vergilerin bulunup bulunmadğı öğrenilmeli. Aidat bedeli ve hangi kullanımların aidata dahil olduğu öğrenilmeli. 

4- KREDİ KULLANIRKEN 

Konut kredisi faizleri şu anda kamu bankalarında yüzde 1.29 seviyesinde ancak 0.99 ve 0.89 paketleri son kampanyalarla devreye alındı. En uygun konut kredisini bulmak için, aylık gelirinize göre bir ödeme planı  hazırlamalı ve en çok kaç lira taksit ödeyebileceğinizi belirlemeniz gerekiyor. 

Kredi kullanımında bankaların aldığı masraflar da hesaplanmalı. Ekspertiz değeri 500 bin Türk Lirası ve daha altında olan evlerin yüzde 90’ına kadar, 500 bin liranın üzerinde olan konutların da yüzde 80’ine kadar kredi kullanma imkanı veriliyor. Kredi kullanırken, aylık ödemelerin artırılarak minimum vadesinin seçilmesi en mantıklısı, çünkü vade uzadıkça faiz artar. 

 


Geri Dön