Ev kiralayacak öğrenciler bunlara dikkat! Konut kiralarken bu 5 maddeyi gözden kaçırmayın!
Öğrencilerin kiralık ev arayışına girmesine az bir süre kaldı. Ev kiralayacak öğrenciler için tavsiyeler peş peşe geldi. İşte ev kiralayacak öğrenciler için 5 önemli tavsiye...
Yaklaşık 3.5 milyon öğrenci üniversite tercihlerini yapacak ve bunlardan binlercesi başka illere taşınacak. Kimileri devlet yurtlarına ya da özel yurtlara yerleşirken kimileri de kiralık konut arayışına girecek.
Kiralık konut arayanların, ev seçiminden kira sözleşmesine kadar her aşamada dikkatli olması gerekiyor. Yapılacak bir hata, barınma faturasının daha da artmasına sebep olabilir.
Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; ev kiralayacak öğrenciler için tavsiyeler peş peşe geldi. İşte ev kiralayacak öğrenciler için 5 önemli tavsiye...
1- KONUM SEÇİMİ
Öğrenciler kiraların yüksekliği sebebiyle, şehrin merkezine uzak ilçelere yönelmek zorunda kalabiliyor. Fakat bu tercih ulaşım masraflarının da yükselmesi anlamını taşıyor. Bu sebeple kira avantajının yanında, yol giderleri, harcanacak zaman ve sosyal hayata olan mesafe durumlarına da dikkat edilmeli. Örneğin, kirası 2 bin TL ucuz diye kiralanan evde yol masraflarına 1.000 TL daha fazla harcayabilir ve beklediğiniz avantajı sağlayamayabilirsiniz.
2- TEKİL BİNA MI, SİTE Mİ OLDUĞU DA ÖNEMLİ
Sitelerde güvenliğin olması öğrenciler ve aileleri için oldukça önem arz eden bir avantaj. Bunun yanı sıra spor salonu gibi sosyal imkânların yer alması da konforun artmasını sağlıyor. Fakat sitelerde tekil apartmanlardan farklı şekilde aidat ödenmesi gerekiyor. Bu sebeple konut seçiminde site aidatları önceden öğrenilmeli ve yılda iki defa yapılacak zamlar da dikkate alınmalı.
3- ESKİ KONUTTAKİ RİSKLER
Eski bir binada konut kiralamak pek çok açıdan risk taşıyabiliyor. Ülkemizde deprem tehlikesi olduğu için can güvenliği riski ilk sırada bulunuyor. Bunun yanı sıra binanın kentsel dönüşüme girme ihtimali de ani bir tahliye gerektirebilir. Ayrıca konutta çıkacak arızalar, ısıtma-soğutma zorluğu da öğrencileri ve bütçelerini zora sokabilir.
4- SÖZLEŞME AYRINTILARI
Konut bulunduktan sonra sıra kiralama aşamasına geliyor. Bu aşamada, öncelikle sözlü anlaşmalara itibar edilmemesi ve mutlaka yazılı kira sözleşmesi yapılması tavsiye ediliyor.
Öğrenciler ekonomik nedenlerle çoğu zaman tek başına konut kiralamıyor, 2-3 kişi ev arkadaşı oluyor. İşte bu tip durumlarda tek kişi yaşayacakmış gibi bir sözleşmenin imzalanmasında risk bulunuyır. Sözleşmeyi tek kişi yapıp, evde 3 kişi yaşanırsa konut sahibi bu durumu kullanara tahliye isteyebilir. ‘Sözleşmeye aykırı davranıldı’ diyerek önce ihtar çeker ve 30 gün süre tanır, ardından durum değişmezse tahliye davası açabilir. Bu sebeple öğrenciler, evde 3 kişi kalacaksa sözleşme beraber yapılmalı. Sözleşmeye o evde yaşayacak kişilerin isimleri eklenmeli.
İlk etapta tek kişi kiralayıp, ardından ev arkadaşı alınacaksa da ev Sahibinden alt kirama hakkı talep edilmedi. Tersi durumda, sonradan odaların başkasına kiralaması sözleşmeye aykırılık taşır. Ayrıca bu aşamada depozitonun en fazla 3 kira bedeli kadar, emlakçı komisyonunun da KDV hariç bir kira bedeli kadar olacağı gözden kaçırılmamalı.
5- TAHLİYE OYUNLARINA DİKKAT
Kiracıları tahliye etmenin ne kadar zor olduğunu gören konut sahipleri son aylarda tahliye taahhüdü almadan sözleşme imzalamıyor. Öğrenciler bu konuya da dikkat etmeli.
Çünkü tam da sınav zamanına gelen bir tahliye talebi öğrencileri zor duruma düşürebilir. Burada en büyük risk, sözleşme ile aynı gün imzalanan tahliye taahhütlerinin geçersiz sayılması. Bu sebeple imza tarihi ve tahliye tarihi boş bırakılarak imzalamaları talep ediliyor.
Konut bulmakta zorluk çeken kiracılar bu sözleşmeleri imzalıyor. Bunun ardından konut sahipleri istedikleri tarihleri sonradan ekleyerek tahliye talep edebiliyor. Kiracı böyle bir taahhütname vermiş ise tarihinin sonra doldurulmuş olmasının hukuken belgenin geçersiz sayılması durumu olmuyor.
Elinde usulüne uygun tahliye taahhüdü bulunan bir konut sahibi icra yoluyla tahliye sağlayabilir. Bu sebeple öğrenciler tahliye taahhüdü imzalamak zorundaysa, tarihi eğitim hayatını olumsuz etkilemeyecek şekilde seçmeli ve boş tarihli bir belgeye de imza atmamalı.