29 / 04 / 2024

Ev fiyatları neden yükseliyor? 

Ev fiyatları neden yükseliyor? 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Murat Muratoğlu bugünkü köşesinde, yükselen ev fiyatlarının artışında yatan sebebi kaleme aldı.



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Murat Muratoğlu bugünkü köşesinde, yükselen ev fiyatlarının artışında yatan sebebi kaleme aldı. İşte Muratoğlu'nun o yazısı...

Ev fiyatlarının hızlı artmasının nedeni talep patlaması değil… Enflasyon yüzde 19'a ulaştı. İnşaat maliyeti Temmuz ayı itibarıyla yıllık yüzde 45 arttı. 

Özellikle çimento fiyatları...Yüzde 200'e yakın zamlandı. Haliyle bu durum fiyatları da etkileyince neredeyse maaş ile ev almak mümkün değil. 

Elbette inşaatın iyi gitmesi yanında onlarca sektöre gelir kapısını açıyor. Türkiye'nin büyüme hızı ivme kazandırıyor.  Bunlar elbette  güzel. Yine de bir şeyler yanlış gidiyor. Zira faizlerin yükselmesi ile hikaye çift yönlü değişti. Hem sermayenin getirisi arttı hem de kredi faizleri yükseldi… İnşaata yatırım yapacağına faize koysa daha mı fazla kazanır?

Ev fiyatları neden yükseliyor? 

Bankalar krediyi fazla verdiği için muslukları kesti. Haliyle bu durum hem nakde dönüşü hem de satışları azalttı. Oysa konuta olan yüksek talebin ve fiyatların yükselmesinin başlıca nedeni ihtiyaç değil, Türk Lirası'na olan güven kaybı sebebiyle sektörün yatırım kalemine dönüşmesiydi. Suni olarak yönlendirilen alternatif piyasaların kötü kazançları sebebiyle finansal birikimlerini konuta yönlendiren geniş bir kesim harekete geçti.

İnşaat işinin göbeği İstanbul'da kayıtlı müteahhit sayısı 60 binden fazla. Bütün Avrupa kıtasında bu sayı 25 bin seviyesinde. Nüfusun Türkiye ile aynı olduğu Almanya'da müteahhit sayısı 3 binden fazla değil. Peki, tüm Türkiye'de kaç müteahhit bulunuyor? Bu sayı 350 bin! Tarlada yetişse, verimli olmaz böylesine… Alıcısı olsa dünyaya ihraç edilir. 

İnşaat çok daha az sermaye gerektiren, çabuk sonuç doğuran normal koşullarda bir yatırımın 15 senede getirdiği geri dönüşü, 3-4 yıla indiren bir plasman… Yandaşlar için problemi bir yolla hallediyorlar… Büyükleriyle TOKİ'yi ortak yapıyorlar. Peki kalanlar ? Fiyatların da yükselmesiyle adeta savaşıyor. 

Şu anda elinde en çok evi olanlar, bankalar… Batık kredilerini hesaplamaya çalışıyorlar. Müteahhitlerin içine düştüğü inşaat probleminden çıkamıyor. 

Satılık ve kiralık ev fiyatları düşecek mi?


Geri Dön