10 / 05 / 2024

Ev hanımlarına bu kadar ödeme yapılacak. Önce bakın

Ev hanımlarına bu kadar ödeme yapılacak. Önce bakın

Ev hanımları, artan enflasyonun ardından kendilerine yönelik ödemeleri daha çok araştırmaya başladı. İşte ev kadınlarına yapılacak ödemenin detayları...



Dul ve yetim aylığı ödemeleri emekli maaşındaki değişen miktar oranında farklılaşıyor. Dul ve yetim maaşı hesaplanırken en düşük emekli maaşı üzerinden belirleme yapılıyor. 2023 yılı Ocak zammı sonrası açıklanan en düşük emekli maaşı taban fiyatı 5 bin 500 TL olarak belirtildi. Bu miktar üzerinden hesaplama yapıldığında %25’lik artışta 1.375 TL, %50’lik artışta  2.750 TL, %75’lik artışta 4.125 TL olarak hesaba yatıyor.

VEFAT EDEN EŞTEN HAK DOĞAR MI?

Sigortalı olarak çalışan bir eş vefat ettiğinde geride kalan eş ya da çocuk eğer bulunmuyorsa anne-baba için maaş bağlanabiliyor. Yasalarda belirtilen kural ise alınan son maaş miktarının %75’i eşe bağlanıyor. Eş çalışıyorsa bu %50 olarak hesaplanıyor. Hanede ikiden fazla yetim çocuk bulunuyorsa eş için %50, yetim çocuklar için %25’er üzerinden maaş bağlanıyor.

Erkek ve kız çocukları belirli kurallar çerçevesinde yetim maaşı alabiliyor. Erkek çocuk öğrenci değilse 18 yaşına kadar bu maaştan yararlanabiliyor. Öğrenci ise 20 yaşına kadar yararlanabilir. Eğer üniversite öğrencisi olursa 25 yaşına kadar yetim aylığından faydalanabilir. Eğer kız çocuğuysa ve evliliği bulunmuyorsa ömür boyu bu maaştan faydalanabiliyor. Sigortalı çalışan bir babanın evli kızı babası öldüğünde evli olsa dahi boşandığı anda yetim kapsamına giriyor ve bu maaşı alabiliyor.


Geri Dön