Ekonomi

Ev hanımlarına müjde! Çalışmadan emekli olabilirsiniz! Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

Sosyal güvence olarak en önemli öğelerin başında gelen emeklilik, yaşlılıkta rahat edebilmek için tüm çalışanların faydalandığı bir hak. Emekli olabilmek için ise bazı kuralları yerine getirmek gerekiyor. Peki ev hanımlarının emekli olabilme fırsatları var mı? Ev hanımları emekli olabilir mi? İşte Emekli olabilmek için ise bazı kuralları yerine getirmek gerekiyor

Sosyal güvence olarak en önemli öğelerin başında gelen emeklilik, yaşlılıkta rahat edebilmek için tüm çalışanların faydalandığı bir hak. Emekli olabilmek için ise bazı kuralları yerine getirmek gerekiyor. Peki ev hanımlarının emekli olabilme fırsatları var mı? Ev hanımları emekli olabilir mi? Ev hanımları nasıl emekli olur? Hiç çalışmayan bir kadın emekli olabilir mi? İşte ayrıntılar...

EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLUR?

Emeklilik kişinin ileride kendini güvenceye alabilmeleri için oldukça önemli bir öğedir. Çalışan memur ya da işçi bağlı olduğu kurumlara göre emekli olurlar. Fakat hiç çalışmayan ev hanımları bu haktan faydalanamıyor. Sadece ev hanımları değil, öğrenciler ve çalışmayan pek çok vatandaş emekli olabiliyor fakat bu emeklilik haklarından faydalanabilmek için bazı şartlar bulunuyor.

Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için 2 reçete öne çıkmaktadır. Bunlardan birincisi çalışmadan prim ödeyerek emekli olunabildiği gibi, evde ürettiğini satanlara da sigorta kolaylığı bulunuyor.

Ev hanımlarının emeklilikten yararlanabilmeleri için en yakın SGK müdürlüğüne gidip, isteğe bağlı sigorta için başvuru yapmaları gerekir. 2008 senesinden itibaren isteğe bağlı sigorta kapsamında bulunan kişiler, 4B'li Bağ-Kur'lu olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden de SSK'lılara göre daha fazla prim öderler. Ancak daha önceki senelerde çalışan ama eksik primi olanlar, 3.5 seneden daha az sürede prim ödemelerini tamamladıkları zaman SSK'dan emekli olarak görünebilir. Primlerin ücreti ise o senenin asgari ücretine göre belirleniyor.

EV HANIMLARI KENDİLERİNE SİGORTA YAPTIRABİLİR

Hiçbir sigortası bulunmayan veya çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerine sigorta yaptırabilir.

Böylece her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz faydalanabilir. Üstelik bakmakla yükümlü oldukları kişiler de bu haktan faydalanabilir.

VERGİSİZ ESNAFLIK İMKANI İLE EMEKLİLİK

Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlar için 'esnaf muaflığı' devreye giriyor. Esnaf muafiyet belgesine sahip olanlar, vergi vermiyor, SGK'ya başvurarak da sigortalı olabiliyor.

İşte diğer detaylar...

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

4A, 4B, 4C olmak üzere üç çeşit emeklilik sistemi bulunuyor. Kişiler çalışma şekillerine ve konumlarına göre bu üç çeşitten birinden faydalanarak emekli olma imkanı elde ediyor. Hiç çalışmayan fakat emekli olmak isteyen ev hanımları için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Sigortalı olarak çalışmamış veya primleri eksik kalmış ev hanımlarının emekli olabilmeleri için iş kurması, birisine ait bir işyerinde çalışıyor olarak gösterilmesi ya da kişilerin borçlanması gerekiyor. Çalışamayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta sisteminden yararlanabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ile kişiler primlerini kendileri ödeyerek genel sağlık sigortasının sunduğu tüm hizmetlerden faydalanabiliyor ve bu primler ile emeklilik hakkına da sahip olabiliyor. Fakat isteğe bağlı sigortadan emekli olabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için istenen şartlar ise şu şekilde:

HİÇ ÇALIŞMAYAN BİR EV HANIMI EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

Ev hanımları da artık emekli olabilirler. Ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlayan bu sistem için ise belli koşulları yerine getirmek gerekiyor. Emeklilikten faydalanmak isteyen ev hanımları için isteğe bağlı sigortalılık yani bir başka deyişle çalışmadan emekli olmanın reçetesi olarak tanımlanabilir. Emeklilik için üç temel şart ise şu şekildedir:

 
Birinci şart olan prim gününü tamamlamanın pek çok farklı yolu bulunuyor. Bunlardan ilki; bir işyerinde veya kamu kuruluşunda kayıtlı olarak fiilen çalışmak. İkincisi, kendi namına iş yapmak ve prim ödemek. Üçüncüsü, doğum, askerlik borçlanması gibi gün satın alma yöntemlerini kullanmak. Bunlara alternatif olabilecek bir başka yöntemse çalışmaya gerek bulunmadan isteğe bağlı sigorta ödemek.

Özellikle çalışma imkânı olmayan ev hanımlarını doğrudan ilgilendiren bu sistem büyük bir kolaylık sunuyor. Yine part-time çalışanlar için de günlerini tamamlama imkânı sağlıyor. Yani ayda 15 gün çalışan birisi bu bağlı sigorta ödeyerek 30'a tamamlayıp emeklilik için avantaj kazanabiliyor.

Yukarıdaki şartları taşıyorsanız artık kendi sigortanızı yaptırıp emeklilik için prim ödemeye başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi'ne bir giriş bildirgesi vermeniz yeterli oluyor. Bildirgenin kayıtlara geçtiği gün sizin için emeklilik süresi de başlıyor. Pek çok konu e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

PRİM ÖDEMEK ŞART!

Emekli olabilmek için her ay belli miktarda prim ödemeniz gerekiyor. Bu durumda kendinize en az asgari ücret olmak üzere bir kazanç belirliyorsunuz. 

Bu kazancın da yüzde 32'sini prim olarak devlete ödüyorsunuz. Bu primin yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi (emeklilik için kullanılıyor), yüzde 12'siyse Genel Sağlık Sigortası'na ayrılıyor.

İşte bu yüzde 12'lik prim size sağlık hizmetlerinden diğer çalışanlar gibi faydalanma hakkını da sunuyor. Yani emeklilik için gün ve prim biriktiriyorsunuz hem de sağlık hizmetlerinden sigortalı olarak faydalanailiyorsunuz. Üstelik bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler de bu haktan faydalanabiliyor.

Kendinize belirleyeceğiniz kazanç da dediğimiz gibi geçerli asgari ücretle bunun 7.5 kati arasında oluyor. Ne kadar yüksek prim yatırırsanız ilerideki emekli maaşınıza o kadar pozitif katkısı bulunuyor. Ödemeler aksadığı halde sistemin sizi dışarıda tutuyor.

BAĞ-KURLU OLUYORSUNUZ

İsteğe bağlı sigortada dikkat edilmesi gereken öğeler bulunuyor. Bu şekilde ödenen primler Bağ-Kur sigortası olarak görülüyor. 1 Ekim 2008 senesinden sonra Bağ-Kur kapsamına alındı. Öncesinde SSK isteğe bağlı ödenebiliyordu. Dolayısıyla daha önce bir yerde sigortalı olarak çalışmamış ve sadece isteğe bağlı sigortalı olanlar için Bağ-Kur şartları geçerli oluyor.

Bilindiği üzere kurumlar arasında emeklilik açısından da değişiklikler bulunuyor. Eski adıyla SSK (4A) sigortasıyla çalışanlar Bağ-Kur'lu, yani kendi işini yapanlara göre emeklilik şartları açısından daha avantajlı. Bağ-Kur'dan emekli olmak için daha uzun süre prim ödenip daha fazla yaş beklenirken SSK'da bu şartlar daha az oluyor.

İmarlı arsa arayanlar dikkat! Milli Emlak Antalya'da arsa satıyor!

Migros'tan kırmızı ve beyaz et ürünlerinde çılgın fırsat! Sakın kaçrımayın! İşte 24 Temmuz 2022 fiyat listesi...

Milli Emlak'tan o ilde konut alanı imarlı arsa fırsatı! Sakın kaçırmayın!

17 dakikada şarj olan 108MP kameralı Xiaomi Mi 11T Pro indirimde! İşte 24 Temmuz 2022 fiyat listesi...