Ev hanımlarına müjde! Çalışmadan emekli olabilirsiniz! Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?
Sosyal güvence olarak en önemli öğelerin başında gelen emeklilik, yaşlılıkta rahat edebilmek için tüm çalışanların faydalandığı bir hak. Emekli olabilmek için ise bazı kuralları yerine getirmek gerekiyor. Peki ev hanımlarının emekli olabilme fırsatları var mı? Ev hanımları emekli olabilir mi? İşte
EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLUR?
Emeklilik kişinin ileride kendini güvenceye alabilmeleri için oldukça önemli bir öğedir. Çalışan memur ya da işçi bağlı olduğu kurumlara göre emekli olurlar. Fakat hiç çalışmayan ev hanımları bu haktan faydalanamıyor. Sadece ev hanımları değil, öğrenciler ve çalışmayan pek çok vatandaş emekli olabiliyor fakat bu emeklilik haklarından faydalanabilmek için bazı şartlar bulunuyor.
Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için 2 reçete öne çıkmaktadır. Bunlardan birincisi çalışmadan prim ödeyerek emekli olunabildiği gibi, evde ürettiğini satanlara da sigorta kolaylığı bulunuyor.
Ev hanımlarının emeklilikten yararlanabilmeleri için en yakın SGK müdürlüğüne gidip, isteğe bağlı sigorta için başvuru yapmaları gerekir. 2008 senesinden itibaren isteğe bağlı sigorta kapsamında bulunan kişiler, 4B'li Bağ-Kur'lu olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden de SSK'lılara göre daha fazla prim öderler. Ancak daha önceki senelerde çalışan ama eksik primi olanlar, 3.5 seneden daha az sürede prim ödemelerini tamamladıkları zaman SSK'dan emekli olarak görünebilir. Primlerin ücreti ise o senenin asgari ücretine göre belirleniyor.
EV HANIMLARI KENDİLERİNE SİGORTA YAPTIRABİLİR
Hiçbir sigortası bulunmayan veya çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerine sigorta yaptırabilir.
Böylece her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz faydalanabilir. Üstelik bakmakla yükümlü oldukları kişiler de bu haktan faydalanabilir.
VERGİSİZ ESNAFLIK İMKANI İLE EMEKLİLİK
Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlar için 'esnaf muaflığı' devreye giriyor. Esnaf muafiyet belgesine sahip olanlar, vergi vermiyor, SGK'ya başvurarak da sigortalı olabiliyor.
İşte diğer detaylar...