Ev kiraları neden fırladı?
Ülke genelinde artan ev kiraları gündeme oturdu. Özellikle büyükşehirlerde yaşanan fahiş artışlar dikkat çekiyor. Peki ev kiraları neden artıyor? Sektör temsilcileri konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Uzmanlar, İstanbul’da yaşanan kira yükselişlerinin sebebini bir anda start verilen kentsel dönüşüme, salgından dolayı şehirden ayrılanların yeniden gelmesiyle ve yüz yüze eğitimin başlamasıyla ilişkilendiriyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet Kızmaz'ın haberine göre; öğrencilerin yoğun şekilde oturduğu ilçelerden olan Beşiktaş, Kadıköy, Fatih ve Avcılar’daki emlakçılar ise kira taleplerinin fazla olduğu ancak ellerinde boş evin bulunmadığını belirtiyor.
YENİ KONUT YAPILMADI
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, kira yükselişinin en büyük sebebinin, 2020 yılında hayata geçirilen konut kredi kampanyaları ile evlerin çoğunun satılması ile Kovid-19 salgını sebebiyle yeni konut yapımlarının yavaşlaması olduğuna dikkat çekti. Akdoğan, salgın şartların getirdiği zorlukların maliyetler üzerindeki yükselişin konut üretimini yavaşlattığıne vurgu yaparak, “Böylece konut stoku tükendi ama talep devam ediyor. Bu da fiyatlara yansıdı. Talebe karşılık gelecek yeni konutlar yerine konulamadı” diye konuştu.
Kentsel dönüşümün artıştaki payının da altını çizen Hakan Akdoğan, “Evi kentsel dönüşüm kapsamına giren yurttaşların ev arayışları oldu, kısıtlamaların kalkmasıyla yeni evlenenlerin de ev talebi oldu. Konut kredisi yüksek olunca insanlar ev kiralamayı tercih ediyor. Yüz yüze eğitimin başlamış olması da bir neden” dedi.
Gelecek süreçlerde kiraların daha fazla yükseleceklerini öngörmediklerini dile getiren Akdoğan, şunları kaydetti:
“Artış yeni ev tutanlar için büyük bir handikap. Kirada olan kişi en fazla yıllık TÜFE endeksi kadar kirasına zam yapılabilir. Kiralık ev piyasası karaborsaya dönmüş durumda. Mağdur olanlar var. Sahte ilanlar üzerinden kapora parası alan kişiler de var.”
ÜÇ NEDEN VAR
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa da kira yükselişinde üç neden olduğuna dikkat çekerek, “Birincisi, kentsel dönüşümün bir anda olması. İstanbul genelinde ortalama yedi bin bina bir anda yıkıldı. Kentsel dönüşümünden dolayı bu insanlar ev arayışına girdi. İki ve üçüncü neden ise pandemiden dolayı memleketine gidenler ile öğrencilerin geri dönmesi. Kentsel dönüşüm sonuçlanınca insanlar evine dönecek. İki yıl içerisinde bu artış tersine dönecek” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİNİN İŞİ ZOR
- Senkron Gayrimenkul (Kadıköy): Pandemiden önce Marmara Üniversitesi etrafındaki düzgün bir 3+1 daire 2.200 - 2.750 lira civarında bulunuyordu. Bu yıl aynı evler 4 bin - 5 bin TL arasında değişiyor. Ara kat 2+1 bir daireyi 4.000 - 4.500 liraya veriyoruz. Raiç diye bir şey kalmadı. Kim ne tutturursa. Ev yok ama talep çok olunca fiyatlar da yüksek oluyor. Öğrenciler şu an çok zor durumda. Mal sahibi, kiracının 2.000 - 2.800 liradan çıkış yaptığı evi 5 bin - 5.750 liradan vermek istiyor. Buna da dur diyen bir yasa yok. Ev sahipleri farklı bahanelerle kiracısını çıkarıp yüksek fiyatlara vermek istiyor.
- Aksu Emlak (Beşiktaş): Beşiktaş’ta yüzde 50’ye yakın kira artışı var. Pandemiden önce 2 bin TL olan daire şu an 3 bin - 3.500 TL oldu. 2.800’den çıkışın yapıldığı 2+1 bir daire şu an 3.500 TL
- Fatih’te bir emlakçı: Pandemiden önceye göre yüzde 25 bir artış var. Bir öğrenciye 1500 liraya verdiğimiz ev şu an 2000 lira. 3+1 bir daire pandemiden önce 2000 - 2.250 lirayken şu an 3.000 lira.
- Avcılar’da bir emlakçı: Burada kentsel dönüşüm kontrolsüz yapıldı. Yaklaşık 2.500 bina yıkıldı ama çok azı yapılmış durumda. Yüzde 50’ye yakın bir artış var. 1.5 yıl önce 2+1 bir yeni bir daire 2.000 lira şu an 3.000 lira. Çok fazla öğrenci yurdu yapılmasına rağmen bu kadar artış var. Verecek konutumuz yok. Açıkta kalan öğretmenlerimiz var.
Kira fiyatlarında zam fırtınası!
Konutta fahiş fiyat krizi büyüyor!
Öğrenciler ev kiralarken nelere dikkat etmeli?