02 / 05 / 2024

Ev kredilerinde zorunlu sigortalar neler?

Ev kredilerinde zorunlu sigortalar neler?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin ödemesi gereken bazı masraflar arasında birtakım sigortalar da yer alıyor. Peki, ev kredilerinde zorunlu sigortalar neler?



Ev kredilerinde zorunlu sigortalar neler?

Konut kredisi kullanılarak ev sahibi olunması durumlarında tüketicinin bazı masrafları ödemesi gerekiyor. Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin ödemesi gereken masraflar arasında birtakım sigortalar da yer alıyor. 


Konut kredisi kullanırken ödenmesi gereken ve kanunen zorunlu olan tek bir sigorta bulunuyor o da DASK olarak karşımıza çıkıyor. DASK tapu alım satım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için bir zorunluluk olarak ifade ediliyor.


DASK dışındaki sigortalar isteğe bağlı oluyor. DASK bina bedeli hesaplaması, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatlarına göre hesaplanıyor. Belirlenen sigorta bedeli, tarife fiyatı ile çarpıldığı takdirde DASK fiyatı bulunuyor.


Konut kredisi kullandırım aşamasında tüketiciden yaptırılması istenen sigortalardan biri de konut sigortası oluyor. Çoğu zaman DASK ile karıştırılıyor. Zorunlu olmayan sigortayı yaptıran tüketiciler sözleşmenin iptali için Tüketici Hakem Heyeti'ne dava açabiliyor.


Konut kredisi dosya masrafı nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön