03 / 05 / 2024

Ev mi, borsa mı?

Ev mi, borsa mı?

Peter Lynch ve John Rothcild'in birlikte yazdıkları Borsada tek başına kitabının 47'nci sayfasına değinen Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci ''ev mi, borsa mı?'' sorusuna yanıt verdi..



Milyonlarca yatırımcı, yatırım tercihlerini arsa, konut, bitcoin, altın, borsa ve dövizden yana kullanıyor. Son zamanlarda konut fiyatlarının fahiş rakamlara yükselmesi ile en doğru yatırımının konut olduğunu, kısa sürede paranızı katlayan en doğru yatırım aracının borsa olduğunu geçmişten bugüne en güvenli yatırım aracının altın olduğunu söyleyenen ekonomist ve analistlerden yorumlar gelmeye devam ediyor. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren borsa, her geçen gün yatırımcı sayını artırararak genişlemeye devam ediyor. Kimileri borsanın evden yani konut yatırımından daha mantıklı bir yatırım aracı olduğuna belirtiyor. Peki Ev mi, borsa mı? Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci sosyal medya hesabı X'ten, Peter Lynch ve Lynch'in John Rothcild'in birlikte yazdıkları Borsada tek başına kitabının 47'nci sayfasını şu şekilde kaleme aldı..

Ev mi, borsa mı?

Bugün mikrofonu Peter Lynch'e bırakalım. Lynch'in John Rothcild ile birlikte yazdığı Borsada tek başına kitabının 43. sayfasına gidelim.

Wall Street'te de herkesin görüş birliğine vardığı nokta ev satın almanın yapılması gereken ilk yatırım olduğudur. Hisse senetlerine el atmadan önce siz de mutlaka bu önemli yatırımı yapın. Ev satın almak sağlam bir yatırımdır. Kimi evler temelleri çürük olduğu ya da toprak kaymasına uğradıkları için çökerek yatırımınızı boşa çıkarabilirler, ama bu binde bir rastlanan bir olaydır ve 100'de 99 olasılıkla ev sahibi olmak için yatırdığınız para size kar getirecektir.

Siz hiç dost ya da akrabalarınızın, "şu evi satın almakla kötü bir yatırım yaptım, diye şikayet ettiklerini duydunuz mu? Duymadığınıza eminim. Milyonlarca amatör emlakçı evlerini satın alırken son derece karlı yatırım yapmışlardır. Kimi zaman bir an önce taşınmak zorunda kalan aileler eski evlerini satarken bir miktar zarar edebilirler ama kimse hisse senetlerinde olduğu gibi üst üste birkaç ev alıp satarak zarara giremez. Hele hele borsada sık sık rastlandığı gibi bir evin iflas ettiği hiç duyulmamıştır.

Ama evlerini satın alırken kafaları birer dahi gibi çalışan yatırımcıların iş hisse senetlerine gelince aptallaşmalarına da şaşırmamak gerekir. Ev alırken her şey ev sahibi adayının yararına işler. Bankalar evleri ancak yüzde yirmi, hatta bazen daha da az peşin para vererek alabilmenizi sağlarlar, bu da sizin için büyük bir avantajdır. (Evet, borsada da yüzde elli peşin vererek hisse senedi alabilirsiniz. Buna "kredili alım" adı verilir ama kredili satın aldığınız hisse senedinin fiyatı düştükçe sizin daha fazla para yatırmanız gerekir. Ev satın alırken ise böyle bir şey söz konusu değildir. 

Evinizin piyasa değeri düşse, diyelim ki evinizin tehlikeli bir alanda inşa edilmiş olduğu ortaya çıksa bile cebinizden çıkarıp para ödemek zorunda kalmazsınız. Emlakçınız asla sizi gece yarısı telefonla arayıp: "Yarın sabah on bire kadar yirmi bin dolar bul, yoksa iki yatak odasını satmak zorunda kalacağız," demeyecektir. Oysa bu krediyle hisse senedi alanların başına sık sık gelen bir olaydır. 

Notu: Genel olarak yazarların görüşüne katılıyorum. Bu dönem özel bir dönem. Türkiye'de gelecek 5 yılda düzenli temettü veren, F/K'sı düşük ve bedelsiz potansiyeli yüksek hisseler konuttan daha fazla prim vaat ediyor.
Oturacak eviniz varsa yatırım için ev almak yerine doğru hisse senetlerine yönelmek gelecekte çok yüksek getiriler sağlayabilir.''

İşte takipçilerden gelen yorumlar... 

 

 

Borsada ralli için tarih verdi! Altın için ‘alım fırsatı’ dedi

Son 1 yılda enflasyonu yenen BIST 30 hisseleri

Geri Dön