28 / 04 / 2024

Ev sahibi dikkatli olmalı! Kirasını geç yatıran kiracıdan gecikme zammı alınır mı?

Ev sahibi dikkatli olmalı! Kirasını geç yatıran kiracıdan gecikme zammı alınır mı?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında son zamanlarda devam eden sıkıntılar farklı konuları da gündeme getiriyor. Bu kapsamda ev sahipleri kirasını geç ödeyen kiracılardan ise gecikme zammı talep etmeye başladıkları belirtildi. Kiracı, ev sahibine gecikme zammı ödenir mi? İşte haberin detayları...



Ev sahipleri ile kiracılar arasında son günlerde yaşanan sıkıntıların çözümü için çeşitli yasal uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Fakat, bu konu öyle bir hale geldi ki her geçen gün yeni bir sorun baş gösteriyor. Öte yandan, ev sahipleri şimdi de kiracılardan kirayı geç ödemeleri durumunda gecikme zammı talep ederbiliyorlar. Peki, merak edilen soru kiracıdan ev sahibi gecikme zammı alabilir mi?

KİRACILAR KİRAYI ZAMANINDA ÖDEMELİ

Kiracılar kirasını ne zaman ödeyeceği taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi ile belirleniyor. Yapılan kira sözleşmesinde yazılı olan bu ödeme günlerini aşmayacak şekilde kiracı ödemelerini gerçekleştirmelidir. Fakat son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmeler kira ödemelerinde aksamalara neden olabiliyor. Bu durumda da ev sahipleri gecikme zammı istiyorlar. Kiracıların kiralarını zamanında ödemesi iki taraf arasında yaşanacak sıkıntılar acısında da önemli bir detaydır.

EV SAHİPLERİ GECİKME ZAMMI ALABİLİR Mİ?

Kira borcunun zamanında ödenmemesi durumunda ise gecikmeye düşülmektedir. Buna göre, ev sahibi gecikme zammı ile beraber gecikme ile uğradığı zararın telafisini kiracıdan isteyebilmektedir. Yargıtay’ın buna dair emsal kararları da bulunuyor. Fakat bu belirli bir usul ile uygulanmalıdır ve ev sahibi kafasında gecikme zammı hesaplayarak kiracıdan talep edemez. Bunun için yasal işlem yapılmalıdır.

Ev sahibi kiracısı kirayı ödemediği zaman icra da yoluna giderek parasını tahsil edebilir. Bu durumda da gecikme zammını talep edebilir. Ancak gecikme zammı olan kira bedelinin ödeneceği gün esas alınarak hesaplanacağı için yapılan bu hesaplama kapsamında oldukça zor olacaktır. Bu süreçte icra kanalı dışında da kiracıdan gecikme zammı talebi ve tahsilatı yapmak ise nerede ise imkansızdır. Fakat, gecikme zammının aylık yüzde 3,5 olarak uygulanması nedeni ile  ev sahiplerinin bir kısmı bu bedel için uğraşmak istemeyebiliyorlar.

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar ödemek zorunda değil...

Kiracılara müjde! Kira fiyatları yeni yılda asgari ücret zammından etkilenmeyecek!

Emekli kiracılar mağdur oldu!


Geri Dön