16 / 05 / 2024

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi? İşte detaylar!

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi? İşte detaylar!

Ev sahipleri, kiracılarını istedikleri zaman evlerinden çıkarılabilir mi? Ev sahipleri, kiracılarını nasıl çıkarabilir? İşte bu benzeri soruların araştırılan yanıtları!



EV SAHİBİ KENDİ EVİNE TAŞINMAK İÇİN KİRACISINI ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev maliki, gereksinimden dolayı kiracısını tahliye ettirdiği konutun 3 sene boyunca başka aileye, kişilere kiralama durumu gerçekleşemez. Bu halde kanunda “Yeniden kiralama yasağı” başlıklı TBK 355 hükmüne göre güvence altına alındı. Hükme göre; “kiraya veren kişi, gereksinimden dolayı kiralananın boşaltılmasını istediğinde, haklı neden olmadan, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz” Üç yıl süre ile kiralama yasağı hem gereksinim hem de tekrardan inşa ve imar amaçlı tahliyeler bakımından geçerli olmaktadır. Kiraya verenin kanunda belirtilene göre de lehine tahliye kararı alması ve bu kişi veya kişilerin kiralananda oturtulmasının sağlanması yasağı göz ardı edilmez. Bunlara ek olarak, kiraya verenin başkasına değil de tekrardan eski kiracısına kiralaması da maddede açık bir şekilde ifade edildiği gibi yasak olarak adlandırılamaz.

KİRACIYI ÇIKARMAK İÇİN HAKLI SEBEPLER NELERDİR?

Kiracı tahliye nedenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Ödenmemiş olan kira bedeli bulunuyor ise,
  •  Tahliye taahhüdü,
  • Kiralayanın konut ve işyeri ihtiyacından dolayı, taşınmazın yeniden inşası gerekiyorsa,
  • Kira sözleşmesinin 10 yılı doldurması ve haklı sebep ile 2 ihtar yapılmasıdır.

74 BİN KİRA UYUŞMAZLIĞINA ARABULUCU FORMÜLÜ

Yaşanan uyuşmazlıklarda 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya müracaat edecek Başvurular, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz bir şekilde yapılacak. Müracaatlarda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma şartı olmayacak.


Geri Dön