23 / 07 / 2024

Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi? Evde bozulan eşyaları kiracı mı yaptırır yoksa ev sahibi mi yaptırır?

Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi? Evde bozulan eşyaları kiracı mı yaptırır yoksa ev sahibi mi yaptırır?

Kiracılar, kendilerine kiralanan mülk üzerinde hangi haklara sahip olduklarını araştırmaktadırlar. Bundan dolayı da pek çok soru sorulmaktadır. İşte bu konuya dair araştırılan detaylar!




ASANSÖR YILLIK KONTROL ÜCRETİNİ KİM ÖDER?

Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik olarak yapılan kontrol yönetmeliğine göre muayene ücretini ödemek ile yükümlü olan bina sorumlusudur.

KIZIM OTURACAK DYE KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?

Bu konudaki uzmanlar 'Çocuğum oturacak' şeklindeki bahaneler ile kiracının hemen kapı dışarı edilemeyeceğini söylemektedir. Ev sahibi 'Oğlum oturacak' demesi halinde daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremez. Aksi durumunda kiracıya tazminat ödemek zorundadır. Ev satılırsa bile kiracıya 6 ay süre verilmesi şartı bulunmaktadır.

KİRACI İHTARNAME ALMIYORSA NE OLUR?

Kiracı bildirimde bulunmadığı süre boyunca sözleşme uzamış sayılır. Bu yüzden de kirasını düzenli olarak ödeyen bir kiracıyı tahliye etmek, normal şartlar altında, pek mümkün değildir. Ama bu kuralın bazı istisnaları bulunmaktadır. Kiraya verenin ya da yeni ev sahibinin gereksiniminden dolayı tahliye, dava yolu ile istenebilir.

EV SAHİBİ KİRACIDAN BOYA PARASI İSTEYEBİLİR Mİ?

Bu soruyu örnek ile açıklarsak; boya, dış cephe kaplaması, eğer oluyorsa üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler doğrudan ev sahibine aittir. Ama kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşma ile kiracı bu masrafları kendi üstlenip kira bedelinden düşebilir. Bu konunun kira sözleşmesinde belirtilmesi ise zorunlu tutulmaz.

EVDE BOZULAN EŞYLARI KİRACI MI YAPTIRIR YOKSA EV SAHİBİ Mİ YAPTIRIR?

Eşyalı ev kiralandığı vakit, eşyalarda meydana gelen arızanın tamir ücretini de mülk sahibi ödemektedir. Tamiri kiracı yaptırırsa bu masraflar da kira bedelinden düşülebilir. Borçlar Kanunu, kira ilişkileri ile ilgili tüm ayrıntıları ortaya koyuyor.


Geri Dön