16 / 05 / 2024

Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? Sözleşme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? Sözleşme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahibi ve kiracılar bazı huşularda anlaşamayabilir. İşte ev sahibi ve kiracıların merakla sorduğu sorular ve yanıtları!



SÖZLEŞME OLMADAN EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Yasalarda belirtilen tahliye kriterlerine uygun davranmak zorunda olan mülk sahiplerinin kiracıyı sözlü ve davranışsal yetersiz gerekçeler ile evden çıkarması mümkün değildir. Bu sebeple de haklı nedenlere bağlı olarak hareket edilmesi gerektiği belirtilmelidir.

EV SAHİBİ KİRACIYI NE KASAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

5 seneyi dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal nedenler olmadan evden çıkartılamazlar. Ama, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay evvel kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilme olanağı vardır.

KİRA YARDIMI NE KADAR VERİLİYOR?

Söz konusu bu ödemeler kaymakamlık tarafından PTT şubelerine gönderilir vatandaşlar oradan ödemelerini alabilir. 12 ay süre ile verilen kira desteği tutarı ilden ile değişiklik göstermektedir. 2022 yılında 450 ile 650 lira olan kira ödemeleri 2023 yılında 1.500 liraya çıkarıldı.

E-DEVLETTEN KİRA YARDIMI NAASIL ÖĞRENİLİR?

E-devlet sistemine T.C kimlik No ve şifreniz ile giriş yapınız. Arama kısmına 'kira yardımı' yazarak sorgulama ekranına yönlendirilirsiniz. Çıkan sayfadan ilk seçeneğe tıklayarak da açılan sayfa sizi 5543 sayılı İkan Kanunu Kapsamında Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması sayfasına yönlendirme yapılacaktır.

EV SAHİBİ KENDİ OTURMAK İSTİYOR NE YAPMALIYIM?

Türk Borçlar Kanunu'nda belirtilene göre, yeni malik satın aldığı evi kendisi, eşi, çocukları, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmak ile yükümlü olduğu diğer kişiler için tahliye ettirebilme olanağı vardır. Bunun için yeni malik evi aldığı tarihten itibaren kiracıya bir ihtarname göndermek zorundadır.

Emeklilik ikramiyelerinde öyle bir oran verildi ki! Emekliler bu haberle bayram edecek!

Kamuya borcu olanların beklediği fırsat! Yeni yasa ile borçları silecek o formül! İşte çıkış kapısı!


Geri Dön