28 / 04 / 2024

Ev sahibi olmak gelecek garantisi oldu!

Ev sahibi olmak gelecek garantisi oldu!

Ev sahibi olmak, barınma ihtiyacını karşıladığı gibi, bir tapuya sahip olmak aynı zamanda gelecek garantisi olarak da görülüyor. Ev sahibi olmak gelecek garantisi oldu, gayrimenkul değerleme işi yaygınlaştı



Ev sahibi olmak, barınma ihtiyacını karşıladığı gibi, bir tapuya sahip olmak aynı zamanda gelecek garantisi olarak da görülüyor. Pek çok yatırım aracına göre güvenli olmasına rağmen, yatırım kararı verilirken, bazı belgelerin tapu müdürlükleri, belediye ve diğer ilgili kurumlarda incelenmemesi ve ya inceleniyorsa da doğru bir şekilde yorumlanamaması, gayrimenkul yatırımlarım riskli hale getirebiliyor. Gayrimenkul değerleme hakkında bilgi veren Som Değerleme Genel Müdürü Nazan Özbaydar, 'Değerleme sadece gayrimenkulun gerçek değerinin tespit edilmesi işi değildir. Değerleme raporu, gayrimenkulun adres tespiti, tapu ve adres uyumluluğu, imar durumu, tapudaki yasal kısıtlamalar, gayrimenkulun çevresel özellikleri ve bulunduğu binanın yapısal özelliklerini de içeren detaylı bir çalışmadır. Son yıllarda iyice yaygınlaştı.' diye konuştu.

Güvenli görülüyor

Gayrimenkul değerleme hakkında bilgi veren Nazan Özbaydar, 'Gayrimenkul, toplumumuz için geleneksel bir yatırım aracı olarak kabul ediliyor. Bir ev sahibi olmak, barınma ihtiyacını karşıladığı gibi, bir tapuya sahip olmak aynı zamanda gelecek garantisi olarak da görülür Gayrimenkul yatırımı, eğer doğru kararlarla yapılmışsa, uzun vadede diğer yatırım araçlarma göre daha güvenli kabul edilir.'

Risk minimize ediliyor

Gayrimenkul yatırımı, kişilerin geleceklerini güvence altmda gördükleri yatırımların başmda geldiğini hatırlatan Özbaydar şunları söyledi: 'Gayrimenkul yatırımlarında sürecin çok iyi gözden geçirilmesi ve karar verilmesi gerekiyor. Bireysel yatırımcıların sadece güvenli olduğu kabulü ile yıllarca biriktirdiği parayı hiçbir inceleme yapmadan sezgisel olarak gayrimenkule yatırmaları maddi ve manevi kayıplar yaratabiliyor. Bu nedenle, gayrimenkul edinmek için yüksek bedeller ödeyen, hatta çoğu zaman borç altına girerek gayrimenkul edinen mülk sahipleri, güvenli gayrimenkul yatırımı için değerleme hizmeti alarak risklerini minimuma indirebilirler. Gayrimenkul yatırımında, en büyük riskler konum tespitinin doğru yapılmamasından, imar durumu ve tapu kayıtlarının incelenmemesinden kaynaklanıyor' dedi.

Başvuru için tapu belgesi yeterli

Bireysel ya da kurumsal yatırımcılar, gayrimenkul yaarımı konusunda değerleme hizmeti almak için değerleme şirketlerine tapu belgesi ile başvurabiliyorlar. Gayrimenkul üzerinde herhangi bir yasal kısıtlama olup olmadığım, varsa bunların satışa engel olup olmadığım, gayrimenkulun gerekli izin ve ruhsatlara sahip olup olmadığım, gayrimenkulun bulunduğu yerin imar planlanndaki fonksiyonları, gayrimenkulun arsa payı, ortak alanlan ve bunların hak sahipliği gibi pek çok farklı kriteri detaylı olarak inceleniyor.
Hürriyet


Geri Dön