Sektörel

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut fiyatları düşecek mi? 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam yaptığı açıklamada konut fiyatlarının yüzde 25 düşeceğini kaydetti.

Yaptığı açıklamada reel konut fiyat değişiminin son 15 senenin en dip seviyelerinde olduğunu dile getiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, konut fiyatlarının yüzde 25 düşeceğini kaydetti.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konutun yatırım aracı değil, barınma aracı olduğunu dile getiren Hakan Akçam, benzinlik ve ilaç sektöründeki stok takip uygulamasının konut sektörü için de kullanılması gerektiğini söyledi. Hakan Akçam firmaların elindeki stok, maliyet, satış fiyatı gibi bilgilerin sistemde yer almasıyla konut fiyatlarının düşeceğini ve normal seviyede seyredeceğine değindi.

Hakan Akçam, reel konut fiyat değişiminin son 15 yılın en dip seviyesinde olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Yıllık reel değişim yüzde -17,33 olarak İGD tarafından açıklandı. Söz konusu bu değer 2018 yılında yaşanan ekonomik sıkıntı sonrasındaki dönemin de altında seyrediyor. Eğer ki gerçekte yaşanan enflasyon dikkate alınırsa konuttaki reel düşüşün çok daha yüksek olduğu belirtilebilir."


EV FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Yaptığı açıklamada konutta alım tarafında ciddi azalma olduğunu dile getiren Hakan Akçam, bu nedenle konut fiyatlarının önümüzdeki süreçte yüzde 25 düşeceğini söyledi.

Açıklamasında barınma ihtiyacının karşılanması adına nakit parası olan vatandaşlar için konut almanın tam zamanı olduğunu belirten Hakan Akşam şöyle konuştu: “Orta ve düşük gelire sahip yurttaşların konut almasının sağlanması için çalışmalar yapılmalı. Onlar için yeni projeler ve kampanyalar başlatılmalı. Konutun yatırım aracı şeklinde kullanılmasından artık vazgeçilmelidir. Konut yalnızca barınmak için kullanılmalıdır.”

Yurttaşların barınma ihtiyacını karşılamak için de bazı kesin çözümlerin üretilmesi gerektiğini kaydeden Hakan Akçam, sahada denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini belirtti.

Özel İnşaat firmalarının müşteri bulamadıkları zaman fiyatları düşürmek yerine kampanyalar ürettiklerini kaydeden Hakan Akçam, özel firmaların kampanyalarının çok sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.


"FİRMALAR ÜRETİME ARA VEREBİLİR"


Başkan Hakan Akçam, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Eğer söz konusu bu seyir devam ederse firmalar da üretimlerine ara verebilir. Böyle bir şey olursa fiyatlar yine çıkabilir kanaatindeyiz. Oysa buradaki kar marjını düşünürsek özel firmalara imalat yönünde teşvik vermenin daha mantıklı olacağını düşünüyoruz.”

2. el konutun sirkülasyonunun çok olduğu ortamda sıfır konut tarafında da hareketin sağlanması amacıyla tüm paydaşların elini taşın altına sokması gerektiğine değinen Hakan Akçam, konuşmasına şöyle devam etti: Benzinlik ve ilaç firmalarında uygulanan stok takip sisteminin konut sektöründe de kullanılması gerekiyor.

 

Krediyle ev alacaklar için peş peşe açıklandı: Kime ne kadar kredi çıkar? Faiz ne kadar olur? 

Metin Şentürk icradan satışa çıkan villasını kurtardı!

Kocaeli ve Antalya'da 2 arsa, 2 konut ve 1 arazi satılıyor!