03 / 05 / 2024

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredisi faizleri düşecek mi? Son dakika! 

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredisi faizleri düşecek mi? Son dakika! 

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, 'Merkez Bankası’nın faiz indirimi konut kredilerine yansır mı?' sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki konut kredisi faizleri düşecek mi? İşte ayrıntılar...



İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz’a göre Merkez Bankası’nın faiz indiriminin yalnızca ticari kredilerine değil en azından sosyal konut projelerine de yansıması gerekiyor. 

Euronews'ten Dilek Gül'ün haberine göre; Son dönemde sosyal konut projeleri ile ilgili yapılan açıklamalarda projeleri destekleyecek bir kredi kullanımının henüz olmadığına dikkat çeken Yılmaz, "Daha uygun kredi koşullarına sahip ticari kredilerin yatırımları finanse ederek büyümeyi destekleyecek alanlara gitmesi beklenir oysaki son dönem krediler yatırım amaçlı değil genelde işletme sermayesine dönük" şeklinde konuştu. 

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredisi faizleri düşecek mi? Son dakika! 

Gelecek süreçlerde konut kredilerinde düşük faiz kredisi duyurularında ise temkinli olmak gerektiğini düşünen Yılmaz'a göre, bu duyurular bir anda konut piyasasında yükselişi getiriyor. 

"Devlet bankaları halihazırda konut kredisi faizini yüzde 2’nin altında veriyor. Yüzde 2’nin altında konut kredisi veren özel banka yok. Kamu ve özel banka ayrımı burada çok keskin. Piyasa faiz oranlarının gideceği yere ve bankaların sermayesine bağlı olarak konut kredisi olanakları değişkenlik gösterir" ifadelerini kullanan Yılmaz, düşük faizle kullanırılacak konut kredisi duyurularında çok farklı durumların ortaya çıktığına, konut kredilerinin faiz oranında da psikolojik sınır daha önce denendiğine dikkat çekti. 

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredisi faizleri düşecek mi? Son dakika!  

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Burak Arzova ise belirli bir gelire sahip olanların kendilerini enflasyona karşı koruyabilmek amacıyla ev ya da araba almaya yöneldiğinin altını çizerek, "Hem şirketlere verdikleri kredilerde daha genişleyici olacaklar, kurallar esneyecek. Hem de diğer taraftan yapay yolla konut faizlerini indirecek bir sisteme yani en azından kamu bankaları üzerinden bir sisteme gidileceğini düşünüyorum" dedi ve seçime çok az bir süre kala devletin kredilerde tamamen bir genişleme yapacağını düşündüğünü aktardı.

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredisi faizleri düşecek mi? Son dakika! 

Prof. Dr. Sabri Burak Arzova daha genişleyici bir politika ile insanların daha çok krediye teşvik edildiği ve de bütün bu alım satımın kredi üzerinden dönmesi açısından kredinin ulaşımının kolaylaştırıldığı sürecin yakın olduğu görüşünü belirtti. "Getirilen uygulama ticarilere yansıyacak ve bu faiz indirimi konut kredilerine yansıyacak gibi de durmuyor. Belirli bir kısıtlama ile sadece ticari olanların bu kredileri kullanmasını istediler. Burada bu kredileri kimin kullanmasını istiyorlar, mesela kobiler kullansın istiyorlar" açıklamasında bulunan Arzova, konut kredisine bu durumun yansımayacağını dile getirdi. 

Tahminince konut kredilerindeki getirilen limitler ve bankaların teminat olarak devlet içi borçlanma senedi alma zorunluluklarının ek yük getirmesi sebebiyle bankaların kredi vermek istemeyeceklerini ve sıkışacaklarını ileri süren Arzoca, " Dolayısıyla diğer kredilere yükleneceklerdir yani örneğin daha çok tüketici kredisi kullandırmak isteyecek. Belki küçük çaplı da olsa konut kredilerinde bir indirim olabilir" diye konuştu. 

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredisi faizleri düşecek mi? Son dakika! 

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise Merkez Bankası'nın şuanda sadece tarım, kobi, sanayiye ilişkin kredileri elli bir faiz bandına çekmek üzere bir politika izlediğini ifade etti. Bu sebeple ekonomi yönetiminden yeni bir şey gelmedikçe konut kredilerini yorumlamanın zor olduğuna dikkat çeken Aslanoğlu, gelecek zamanlarda konut kredisi faizlerinde kolaylaştırıcı adımlar beklediğini vurguladı. 

Konut fiyatlarında flaş gelişme! Milyonlarca insan bu haberi bekliyordu! Ev almak, kiraya çıkmak isteneler buraya

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği ödemelerine zam şoku! Hemen kalem kalem zamlı maaşlara bakın!

Goldman Sachs: Faizler arttıkça konut piyasasındaki düşüş devam edecek!


Geri Dön