28 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

Konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlık arabuluculuk sistemiyle beraber uzlaşmayla sonuçlanıyor. Arabulucu Avukat Umut Metin, uzlaşma oranının yüzde 70’lere çıktığını belirtiyor.



Konut sahibi ve kiracılar son zamanlarda birbirini anlar hale geldi. Arabulucu Avukat Umut Metin, kiracının alanını daraltması karşılında iş yeri sahibinden zamsız kira ödeme teklifi geldiğini söylüyor.

Milliyet’in haberine göre, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Arabulucu Avukat Umut Metin şunları söyledi: "75 günlük sürede açılan toplam dava 9 bin adet. Bu daha önce 63 bindeydi. Arabuluculukla beraber bu sayı 9 bine düştü. Arabuluculuk sitemi, 53 bin davayı engelledi.

Gerçekleşen müracaat sayısı 62 bin 348 adet. Bunun 17 bin 200’ünde uzlaşma ve 9 bininde ise uzlaşmama var. Her 3 müracaattan ikisinde uzlaşma olduğunu görüyoruz.

Daha önce milliyet.com.tr'ye yaptığım açıklamalarda arabuluculuk ile uzlaşma oranı yüzde 50 düzeyindeydi. Bu oranın yukarı çıkacağını tahmin ediyorum. Şu an yüzde 70’e varan bir uzlaşma oranı var.

Özellikle kiraya verirken konut sahibi kirayı güven içerisinde almayı talep ediyor. Bu yüzden gelirinden şüphe duymadığı birini kefil almayı arzuluyor. Bu bazen eşin kefil olması demek oluyor, bazen kişinin kardeşi, yakını ya da iş arkadaşı olabiliyor. Geçmişten gelen alışkanlıklar ile beraber bu kişilerin memur olması da talep edilebiliyor.”

 Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

‘KEFİLİN ARABULUCULUKTA BULUNMASI İHTİYAÇ’

“Bu çok normal bir şey. Bu tür kefillere yönelik uyuşmazlıklar başıma geldi. Bir keresinde kiracının abisi kefil olmuştu. Arabuluculuk görüşmelerinde yer almak zorunda kaldı. Kira tutarı tartışması kefilin de bir ödeme sorumluluğu olup olmayacağını ortaya çıkarabiliyor. Kira alacağı sorununda kefilin arabuluculuk görüşmesinde yer alması ihtiyaç. Burada müracaat eden tarafın iradesine de bağlı. Konut maliki başvurduysa kefile yönelik başvuruya gerek olmayabilir. Eğer kefil müracaat ederse de taraf olarak kiracının yanında yer alır.”

KİRA ÖDENMEZSE SORUMLULUK KEFİLE Mİ AİT?

“Bu noktada sorumluluk iki kişiye, yani hem kefile hem kiracıya aittir. Konut maliki icra takibi başlatılabilir. Aynı zamanda, kiracı ve kefili taraf olarak gösterebilir. Arabuluculuk görüşmelerinde konut maliki hem kefili hem kiracıyı taraf olarak gösterip alacağını isteyebilir.”

 Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

KİRA SÖZLEŞMESİNDE KEFALET DETAYI: EL YAZISIYLA VERİLMELİ

“Kefalet bağımsız yazılı olarak verilebilir. Kira kontratının altına el yazısı olmak kaydıyla verilebilir. Borçlar yasasındaki değişikliğin ardından artık kefaletin el yazısı ile olması gerekiyor. Kira kontratında yazılacak bir hükümle kefalet olmaz. Ayrı bir kâğıt üzerinde beyanla ya da kira kontratının alt bölümünde kefaletin niteliği yazılarak borcu kefil olarak üstleniyorum yazması gerekir.”

ARABULUCULUK ÖRNEĞİ: KİRADA ANLAŞARAK TAHLİYE

“Arabuluculuğa yönelik çok farklı ilginç olaylar bize geliyor. Biri de şu: Konut maliki. Evladı yurt dışında eğitim alıp ülkeye dönmüştü ve bir konuta ihtiyacı vardı. Konutun niteliği ve konumu da çocuklarının yaşayacağı yere yakındı. Kiracı bu talebi yerine getirmeyince aralarında anlaşmazlık çıktı.

Kiracı kendi kiracısını çıkartmaya yönelik bir süreç yürütüyor. Bu noktada arabuluculukla taraflar birbirini anlar duruma geldi. Konut maliki elindeki tahliye taahhüdünü işleme koymuştu. Taraflar arasında şu şekilde bir uzlaşma noktasındayız. Yeni tahliye taahhüdü verilecek. Kira tutarı bir miktar düzenlenecek. Taraflar birbirlerine karşı güzellik yapmak için kirada ara zam yaparak bir uzlaşmaya doğru ilerliyorlar.”

 Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

İŞ YERİ ÖRNEĞİ: ‘DÜKKANI KÜÇÜLT, KİRAYI ZAMSIZ ÖDE’

“Başka bir arabuluculuk örneği de şu: İş yeri ile ilgili bir uyuşmazlıkta bir caddede geniş bir mağazayı düşünün. Kira tutarı hususunda taraflar arasında uyuşmazlık çıkmıştı. İş yeri maliki ve kiracı yan yana iki dükkan işletiyordu. İş yeri maliki de bir işletme sahibiydi ve fazla alana ihtiyacı vardı. İş yeri malikinin kullandığı alanın genişletilmesi, kiracının ise kirasına zam yapılmaksızın alanının daraltılması gibi bir çözüm üretildi. Bu tür uyuşmazlıklar mahkemede üretilemez. Arabuluculuk sisteminin en güzel yanı çok farklı alternatiflerle uzlaşmaya olanak vermesidir.”

Kiralık konut için kefil olacakları ilgilendiriyor! İşte tüm detaylarıyla merak edilenler!

İBB Genel Sekreteri Gökce’den çok konuşulacak kentsel dönüşüm eleştirisi! Kent rantının yeni bir yolu mu?

TOKİ’den 3 ilde konut satışı! 2+1, 3+1 konutlar satılacak!


Geri Dön