04 / 05 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz'da bitiyor! Kiralar ne olacak? 

Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz'da bitiyor! Kiralar ne olacak? 

Hükümet tarafından, geçtiğimiz yıl Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira kontratlarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz'da bitiyor. Ev sahibi ve kiracılar, kiralar ne olacağını merak ediyor. 



Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Yüzde 25 kira artış sınırı uygulaması, emredici nitelikte olması sebebiyle, mülk sahibi açısından bağlayıcı oldu. 

Ancak bu defa da konut sahipleri, sözde satış, aile bireyleri ihtiyacı, sözleşmeye aykırılık gibi bahanelerle kiracıyı rahatsız etmeye ve yüzde 25’ten hatta enflasyondan bile daha fazla kira almaya çalıştı. Veya 5 seneden önce tahliye edilmesi için şartları zorlamaya başladı. 

Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz da bitiyor! Kiralar ne olacak? 

Bununla beraber, yine de kiracılar yenilenen sözleşmelerle ilgili bu yüzde 25 tavan sınırlamasının oluşturduğu güven ortamında ya sadece yüzde 25 oranında zam yaptı ya da konut sahibinin rayice göre taleplerine veya yeni kiralamanın el yakan fiyatlarına maruz kalmadan biraz daha dengeli, ortada bir yükselişe konut sahiplerini ikna edebildi. 

Yeni kiralamalar için yüzde 25 veya başka bir tavan sınırı konulmadı. Bu şekilde olunca da kimi mülk sahiplerinde kiracıyı çıkarıp kontratı 2-3 misli tutardan yenileme iştahı daha da arttı. 

Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz da bitiyor! Kiralar ne olacak? 

Temmuz'da yüzde 25 tavan süresi doluyor, sonra ne olacak?

2023 Temmuz ayında kiralar için yeni bir düzenlemeye gidilmezse,  devam eden kontratlardaki konut kiraları 'TÜFE’nin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı dikkate alınarak hesaplanacak. 

Ancak kira tutarlarındaki fahiş yükselişler hala sürdüğünden, bunun engellenmesi için yeni bir tavan sınırı konulması da beklenen olasılıklar arasında. 

Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz da bitiyor! Kiralar ne olacak? 

Öncelikle böyle bir tavan konulacaksa da tüm yük maliklere tahmil edilmemeli, ekonomik verileri rakamları göz ardı etmeyen hem kiracı hem  konut sahibi için dengeli ve hakkaniyetli bir ölçü hesaplanması gerekiyor. Örneğin, sabit bir oran yerine ekonomik veriler -+ bir rakam/oran belirlenebilir. 

Bu şekilde hem kiralar daha makul belirlenecek hem de istikrar dönemine göre çıkarılan Kanundaki 5 senede  bir yeniden değerleme yapabilme şartının sorun artırıcı etkisi azaltılabilecek. Kanunla getirilen yüzde 25 ve benzeri bir sınır ekonomik verilerden uzak kaldığında rasyonalitesi sorgulanıyor ve pek çok müzakerede uygulanamıyor. 

Devam eden kontratlarda olduğu gibi yeni kontratlar için de rayiç ve tavan belirlenmesinin gerekli olduğu, diğer türlü devam eden kontratlarda da sorunun süreceği ve hakkaniyetsiz olaylara neden olabileceği kesin görülüyor. 

İstanbul'da konut fiyatları uçtu! İlçe ilçe fiyatlardaki artış belli oldu! Ev alacaklar dikkat! 

Fahiş ev kiralarına karşı 'Kamu özel sektör iş birliği ile erişilebilir kiralık konut modeli' önerisi!

Tapu sahipleri dikkat! Bu tarihi sakın kaçırmayın!


Geri Dön