Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Kiracılar haksız sayıldı
Yargıtay, ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren emsal bir karar verdi. Yüksek Mahkeme; mahkemenin 'boşalt' kararına rağmen evi tahliye etmeyen kiracıya verilen beraat kararını bozduğu ortaya çıktı. İşte tüm detaylar...
ÇOK FAZLA DAVA VAR
Cansen Erdoğan, karar ile ilgili dikkat çeken ayrıntıların altını çizerek, "Öncelikle Yargıtay'ın vermiş olduğu karar son derece doğru bir karar, çünkü tamamen kanun hükümlerine uygun kanuni nizamda elverişli, kaynağını ve geçerliliğini doğrudan kanun hükmünden alan bir karar bu. Emsal karar olması da bu açıdan çok önemli, çünkü bu konuyla ilgili gündemde çok fazla sorun var. Bu emsal kararın olması gerçekten en azından hakkaniyet koşullarının yerine gelmesinde önemli bir done teşkil edecek." diye konuştu.
"KİRACIYA YAZILI OLARAK BİLDİRMEK ZORUNDA"
Sözlerine devam eden Erdoğan, "Malum ülkemizde kiralar hakkında iki türlü mevzuat uygulanıyor. Bir tanesi hepimizin bildiği borçlar kanunumuz diğeri ise 2011 yılından bu yana uygulanan 6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkında kanun. Olayda yeni bir malik var, o yüzden borçlar kanunu 351'in 1. fıkrasında can buluyor. Kiralananı sonradan edinen kişi onu kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa edinme tarihinden itibaren bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla kira sözleşmesini 6 ay sonra açacağını bir dava ile sona erdirebilir diyor. " ifadelerini kullandı.
6 AY İÇİNDE KONUTU TERK ETMELİ
Ev sahibinin yazılı bildirisiyle birlikte kiracının evi 6 ay içinde terk etmesi gerektiğine vurgu yapan Avukat Erdoğan, "Bu aslında kanunda çok açık olarak belirtilmiş. Yeni bir malik söz konusu ve yeni malik içinde kiracı ile bu taşınmazı satın almışsa, bu taşınmazı satın aldığını satın alma tarihinden en geç bir ay içinde kiracıya yazılı olarak bildirmek zorunda. Buradan da yazılı olarak bildirmek zorunluluğundan da ihtarname çekmesini anlıyoruz. Noterden çekeceği bir ihtarnameyle bu gayrimenkulü satın aldığını ve tahliye etmesi gerektiğini belirtmek durumunda kiracıya, ve bunun arkasında da kiracıya kendisine yeni bir yer bulması için kanuni bir süre tanınıyor. 6 ay sonra kiracı kendiliğinden çıkmazsa yeni malike kiracıyı evden çıkarabilmek için tahliye davası açma konusunda yetki tanınmış oluyor. Yani toparlarsak yeni malik içinde kiracı olan bir taşınmaz satın aldıysa taşınmazı satın aldıktan itibaren en geç bir içinde bu satışı kiracıya bildirmekle yükümlü ve 6 ay sonra da kiracıyı çıkarmak için tahliye davası açma şansına sahip." dedi.