11 / 05 / 2024

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Kiracılar haksız sayıldı

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Kiracılar haksız sayıldı

Yargıtay, ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren emsal bir karar verdi. Yüksek Mahkeme; mahkemenin 'boşalt' kararına rağmen evi tahliye etmeyen kiracıya verilen beraat kararını bozduğu ortaya çıktı. İşte tüm detaylar...



"KİRACI HAKKA TECAVÜZ ETMİŞ SAYILIYOR"

Mahkemenin boşalt kararına rağmen evi terk etmeyen kiracının başkasının hakkına tecavüz ettiğine dikkat çeken Erdoğan, "Olayda da bu konuyla ilgili açılmış bir tahliye davası mevcut. Usulüne uygun ihtarname gönderilmiş tahliye davası da yeni malik adına lehine olumlu sonuçlanmış. Bunun üstüne davayı kaybeden kiracının kanun hükümleri gereği evi tahliye etmesi lazımken onun fuzuli işgalci sıfatıyla orda kalması malikin haklarını zarara uğrattığı için kiracı işgalci hatta işgalci ve başkasının hakkına tecavüz eden kişi konumunda olduğu için çıkması gerekmekte. Bu konuyla ilgili olarak da Yargıtay doğru bir karar vererek kanun hükümleri gereği yeni malikin tahliye davasını kazanmasından mütevellit kiracının çıkmamasını kötü niyetli olarak adletmiş olması doğru bir karar. Bu durumda yeni malikin hakkı da korunmuş oluyor. şeklinde konuştu.

 "EV SAHİBİ HAKLI GEREKÇE OLMADAN ÇIKARAMAZ"

Kiracı ve ev sahiplerinin sahip olduğu haklarla ilgili de açıklamalarda yapan Avukat Erdoğan şunları kaydetti:

"Kiracı kiralayan arasındaki itilaflar çok geniş itilaflar. Çok uzun bir konu. Olaya ve karara göre yorum yapmak daha doğru olur. Ev sahibi haklı bir gerekçe olmadan kontrat süresi dolmadan evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler ise sınırlı sayıda yasalar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu sebeplere dayanmayan bir durumdan dolayı ev sahibi herhangi başka bir sebebe dayanarak kiracıyı evden çıkaramaz.

KİRACI İNDİRİM TALEP EDEBİLİR

Sonradan oluşan kusurlar nedeniyle kiracı evden yeteri kadar faydalanamıyorsa ev sahibinden bu kusurları gidermesini talep edebilir. Tadilat sorunlarının giderilememesi durumunda kiracı da kira bedelinden indirim talep edebilir.

KONTRAT SÜRESİ DOLSA DA KİRACI ÇIKARILAMAZ

Kiracının oturduğu ev kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılacaksa kiracı devletten iki kiraya kadar yardım alabilir. Bu konu ile ilgili olarak ev sahibi kira sözleşmesinin sona ermesi gerekçesi ile sözleşmeyi feshi edemez. Kontratın süresi gelse bile kiracı evden çıkarılamaz. Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesinde bu husus vurgulanmıştır. Yani bir yıllık kira sözleşmesine imza atmış ve o yılın sonuna gelmiş olsanız bile ev sahibi sizi evden çıkaramaz.

10 YIL DETAYI

Kira sözleşmeleri genellikle bir yıllık yapılıyor ve sonrasında uzuyor. Sadece 10 yıllık uzama süresi geçerse kira sözleşmeye son verme hakkı var. 10 yılın sonunda ev sahibinin herhangi bir sebep göstermeye ihtiyacı yok. 10 yıl geçmemiş ise ev sahibi kiracıyı gerekçesiz bir şekilde çıkaramaz. Ev sahibinin ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açma hakkı var.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön