25 / 11 / 2024

Ev sahibi zam hakkı!

Ev sahibi zam hakkı!

Yeni Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi zam hakkı Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE rakamları ile sınırlanıyor. Bu uygulama ile kira artışlarının artık enflasyon oranları ile yapılacağı zorunluluğu getiriliyor...





Ev sahibi zam hakkı!


Ev sahibi zam hakkı Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE oranları ile doğru orantılıdır. Kira artış oranları ÜFE rakamları baz alınarak hesaplanıyor. Bu yeni uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni Borçlar Kanunu'nda yapılan bu düzenlemeyle kira artışlarının artık  enflasyon oranları ile yapılacağı belli oluyor. 


Ev sahibi zam hakkı bu yeni düzenleme ile çözüme kavuşuyor. Önceki dönemlerde ev sahipleri ile kiracılar arasında tartışmaya konu olan bu zam artık her ay açıklanan yıllık ÜFE artış oranına göre yapılacak. Hal böyle olunca ev sahipleri kirayı yıllık ÜFE oranından fazla artıramıyor. Aksi takdirde kiracı mahkemeye başvurarak hakkını arayabiliyor. 


ÜFE oranı 2013!


Gayrimenkul kira zamlarının, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı bir yıllık ÜFE artışının üzerine çıkamadığından bahsetmiştik. Eğer sizinde kira sözleşmeniz doluyor ve kira artış oranınızın ne olacağını düşünüyorsanız, 2013'ün açıklanan enflasyon rakamlarına bakmanız gerekiyor. 


Dövizde ev sahibi zam hakkı!


Gayrimenkulünüzü dolar, euro gibi döviz cinsinden kiraladıysanız, bu noktada ÜFE rakamlarına ihtiyacınız kalmıyor. Çünkü döviz bazındaki kiralara 5 yıl gibi bir süreden önce zam yapılamıyor. Bu durumda kira ancak 5 yılın sonunda zamlanabiliyor. Kira artış oranı için bu süre geçtikten sonra ise enflasyon oranı, döviz kuru ve gayrimenkulun durumu gibi etkenlere bakılarak zam oranı belirleniyor.  




Mal sahibinin hapis hakkı!
Mal sahibi ve kiracı ile ilgili yeni düzenlemeler!
Kat maliki muvafakatname!
Kat maliki kimlere vekalet verebilir?
Ev sahibine ihtarname!





Geri Dön