Kira

Ev sahibinin depozitoyu iade etmesi için ne yapmak gerekir? İşte merak edilenler!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar bitmek bilmiyor. Bu anlaşmazlıklardan biri de depozito olabiliyor. Kiracı taşınırken ev sahibi depozitoyu iade etmezse ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar...

Türkiye’de bir konut ya da iş yeri kiralanırken kiralama süreci ve sonrasına yönelik düşünülmesi gereken pek çok ayrıntı yer alıyor. Aradığınız evi ya da iş yerini bulduktan sonra kiralayabilmek için bazı prosedürleri yerine getirmek gerekiyor. Kiralama aşamasında da verilen depozito ücreti kiralama sürecine yönelik önemli prosedürler arasında yer alıyor.

Hem konuttan taşınacağınız esnada ve hem de kira depozitosunu geri almak konusunda sorun yaşamamak istiyorsanız kira kontratında depozitoya ilişkin madde ilave etmeniz gerekiyor. Ne kadar depozito verileceği konusunu rakamla ve aynı zamanda yazıyla mutlaka belirtmeniz gerekiyor. Ayrıntılara açık bir şekilde yer vermenizden sonra iki tarafın memnun kalmasını sağlayabilirsiniz.

Depozito maddesini hazırlarken iade koşullarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Hangi durumlarda depozitodan kesinti yapılacağı ya da iade etmeme şartlarını açık bir şekilde belirtmeniz gerekiyor. Kira depozitosunun maddesini ne kadar çok detaylandırırsanız o kadar faydalı oluyor.

Örneğin konut eşyalı olarak kiraya veriliyorsa yine öyle teslim edileceği, yoksa depozitodan kesinti yapılacağı bilgisine yer vermeniz yararınıza olabilir. Böylece, orta yolu bulmak çok daha kolay hale geliyor.

DEPOZİTO ÖDEMELERİ HANGİ DURUMLARDA YAPILMAZ?

Konut sahipleri konutta onarılması gereken bir problem olduğunu tespit ederse depozitodan kesinti yapmak isteyebilir. Bu durumda da arıza gideri hesaplanarak depozitodan düşürülür. Depozitodan kesinti olmasını istiyorsanız arızayı kendiniz giderebilir. Bunun yanı sıra, burada dikkat edilmesi gereken şey kira sözleşmesi şartlarına göre uygun olarak teslim etmektir.

Eğer arıza ücreti depozitodan kesilecekse kiracı, konut sahibinden fatura talep edebiliyor. 

DEPOZİTO NEDİR?

Türkiye’de depozito tanımı, kiralanan taşınmazın hasar almayacağına dair para veya kıymetli evrak olarak verilen bir teminat anlamına geliyor. Kiralama işleminde söz konusu teminat önceden verilirken, kira kontratının şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınması gerekiyor. Ancak kiracının kiralanan taşınmaza hasar vermesi durumunda depozitodan kesinti yapılabiliyor.

O ildeki konut fiyatları 5-6 milyon TL’den 1 milyon TL’ye kadar düştü!

Fidan, ‘MİT ve Dışişleri takipte’ demişti! KKTC’de inşaat sektöründe yabancılara yap-sat yasağı!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce’den öneri! ‘Yabancılara konut satışı bir süre ertelenmeli’