Ev sahipleri dikkat! Bu haberi okumadan geçmeyin!
Emlak vergisi ödeme tarihleri gayrimenkul sahipleri tarafından merak ediliyor. Bina, arsa, arazi ya da iş yeri gibi taşınmazlar için ödenen emlak vergisinin hesaplanması ile hangi tarihler arasında ödenmesi gerektiği araştırılan konuların ilk sırasında yer alıyor.
Emlak vergisi yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Gazete Vatan'da yer alan habere göre; emlak vergisi süresi içinde ödenmediği halde, her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Bina, arsa, arazi ya da iş yeri gibi taşınmazlara sahip mükellefler ilk taksitin ödeme tarihlerini araştırıyor.
Peki, Emlak vergisi ne zaman ödenir? Kimler emlak vergisinden muaf sayılıyor? 2021 Emlak vergisi nasıl hesaplanır? İşte emlak vergisi ile ilgili merak edilen her şey...
EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?
Emlak vergisi, düzenli şekilde belediyeler tarafından tahsil ediliyor. Emlak vergisi, tek seferde ödenebileceği gibi iki taksit halinde de ödenebiliyor. İlk taksitlendirme Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksitlendirme ise Kasım'da yapılıyor.
Ödeme ile ilgili olarak belediyelerden tahsis edilen beyanname dolduruluyor. Bunun yanında beyanname için başvuru yapılırken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin hazır olması gerekmekte. Beyanname için meskenin olduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası da belirtilmedi. Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına yapılabiliyor. Bazı belediyelerin internet siteleri üzerinden de vergi ödenebiliyor ve borç sorgulanabiliyor.
Verginin süresi içerisinde ödenmemesi durumunda, her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Mayıs sonuna kadar ödenmesi gereken ilk taksiti ödemezseniz gecikme zammıyla beraber iki taksit ödenebiliyor.
Yeni inşa edilen binalar için inşaatın tamamlandığı veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde belediyeye bildirim yapılması zorunlu tutulur.
EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA
Emlak vergisine konu olan gayrimenkullere her yıl "yeniden değerleme oranı" uygulanır ve hesaplama bu şekilde yapılır. Bu hesaplama konutun bağlı bulunduğu belediyelerce değerlendirmeye alınır ve fiyatlandırılır.
EMLAK VERGİSİ ÖDEME İŞLEMLERİ
Emlak vergisi ödeme ve sorgulama işlemleri için aynı zamanda www.turkiyegovtr internet sitesinden emlak verginizi sorgulayarak, emlak vergisi borcu kısa sürede ödenebiliyor. Ayrıca bağlı olduğunuz belediyenin internet sitesinden de emlak vergisi borcu ödenebilir. Emlak vergisi ödeme işlemleri birçok bankadan yapılabiliyor. Bunun için bu işlemleri kapsayan bankaların cep şubelerinden de ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.
EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?
Emlak vergisinde muafiyet de bulunuyor. İşte emlak vergisinden muaf olanlar...
- Geliri bulunmadığını beyan eden kişiler,
- Yalnızca sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar,
- Gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimler brüt 200 metrekareyi aşmamak koşuluyla sahip oldukları evler için emlak vergisinden muaf tutuluyor.
EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLANLAR GERİYE DÖNÜK ALABİLİR!
Emlak vergisi muafiyeti şartı taşıyanların belediyeye dilekçe vermeleri gerekmekte. Muafiyet koşullarına sahip kişiler geriye dönük 5 yıl için düzeltme yapabilir, ve varsa ödenen verginin iadesini belediyeden isteyebilir.
Emekli olan eşlerden her ikisinin de bir evi varsa bunlardan birinde oturuyor diğerinden kira geliri elde ediyorlarsa, bir konut için sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilirler.
Emekli sahip olduğu tek konutu kiraya verip kızı veya oğlunun evinde oturursa yine emlak vergisinden muaf tutulmaz. Ayrıca yazlık niteliğinde ara sıra kullanılan evler için de emlak vergi muafiyetinden faydalanılmıyor. Evin sürekli ikametgah olarak kullanılıyor olması gerekli.
EMLAK VERGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Emlak vergisi sorgulamak ve ödemek isteyenler bağlı olduğu olduğu belediyeye başvuruda bulunarak sorgulama yapabilir. Aynı zamanda emlak vergisi ödeme işlemi belediye dışında emlak vergisi mükellef numarası ya da PTT ile havale yolu ile gerçekleştirilebiliyor.