05 / 05 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Bu hasarlar karşılanmıyor!

Ev sahipleri dikkat! Bu hasarlar karşılanmıyor!

Türkiye genelinde konutlardan yüzde 22'si konut sigortasına sahip. Peki konut sigortasının karşıladığı ve karşılamadığı hasarlar neler? İşte ayrıntılar...



Konut sigortası bir evde meydana gelebilecek birçok olumsuzluk sonrasındaki hasarları karşılıyor. Bu sebeple konut sigortası, Türkiye'de sigorta türkleri arasında en çok tercih edilen ve yaptırılan sigorta olarak ön plana çıkıyor. 

Türkiye genelinde, DASK oranı yüzde 41, konut sigortası oranı yüzde 22, iş yeri sigortalılık oranı ise yüzde 37’den biraz daha az olarak belirlendi. 

Konut sigortasını yaptıranlar sadece konutta meydana gelebilecek sorunların teminat altına alındığını düşünse de bunun yanında birçok ek teminat yaptırılabiliyor. 

Konut sigortası ile evde yaşanabilecek sorunlar, 3. Kişilere verilecek zararlar çok düşük sigorta primiyle teminat altına alınıyor. Peki konut sigortası hangi hasarları karşılamıyor? 

Ev sahipleri dikkat! Bu hasarlar karşılanmıyor!

Konut sigortası bu hasarları karşılamıyor

onut sigortasıyla, hırsızlık, yangın, deprem, su baskını gibi sorunların yanı sıra ek teminatların da poliçeye dahil edilmesiyle beraber evde yaşanabilecek bütün zararlar güvence altına alınabiliyor. 

Genel şartlara göre, sahip olunan sigortanın karşılamadığı hasarlar şöyle açıklanır:

1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler sebebiyle ortaya çıkan durumlar. 

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati tedbirlerin ortaya çıkardığı durumlar. 

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar nedeniye meydana gelen tüm zararlar.

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar sebebiyle yaşanan hasarlar. 

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temas etmesi sebebiyle meydana gelen zararlar.

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları dolayısıyla yaşanan zararlar. 

7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlardaki hasarlar.

Ev sahipleri dikkat! Bu hasarlar karşılanmıyor!

Konut sigortasında bedava hizmetlerden faylanabilirsiniz

Konut sigortası yapan firmalar konutta oluşabilecek sorunların dışında verdikleri ek hizmetlerle cihaz bakımı hizmeti de sunuyor.

Klima temizliği, kombi bakımı, kalorifer petek temizliği, halı yıkama gibi çeşitli hizmetlerinden faydalanmak için sigorta şirketinin hazırladığı poliçedeki maddeler değerlendirilmeli. Klima, kombi, kalorifer petekleri ve halı yıkama için verilen hizmetlerden her yıl yeni poliçe süresi içerisinde tekrar faydalanılabiliyor. 

Ev sahipleri dikkat! Bu hasarlar karşılanmıyor!

Konut sigortasında ek teminatlar neler?

Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve kötü niyetli hareketler: Bu tür hareketlerin ortaya çıkaracağı zararları güvenceliyor. Her bir hasarda, hasar bedelinin yüzde 5'i oranında muafiyet mevcut.

Cam kırılması, ferdi kaza, yardım hizmetleri, dahili su, araç çarpması, duman, kira kaybı, enkaz kaldırma gibi ek teminatlar bulunuyor. 

Konut sigortası 7 soruda tüm detaylarıyla!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön