27 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kiracı bulmak için çok uğraşabilirsiniz! 

Ev sahipleri dikkat! Kiracı bulmak için çok uğraşabilirsiniz! 

Konut fiyatlarında yaşanan ve kiraların sürekli artmasının önüne geçmek adına hükümet çeşitli adımlar atıyor. Buna göre, evi boş olan ev sahibi olumsuz yönde etkilenebilir. Bu düzenleme sonrasında ev sahipleri ne gibi sıkıntılar ile karşı karşıya kalacak.



Kira artışının önüne geçmek için bir dizi önlem alan hükümet, yeni bir önlem için hazırlıklara başladığını kaydetti. Bu süreçte, daha yüksek fiyata kiraya vermek isteyen ev sahipleri için boş olan evlerden daha fazla vergi alınması gibi yeni bir yaklaşım gündeme geliyor.

BOŞ EVLERDEN DAHA FAZLA VERGİ Mİ ALINACAK?

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, katıldığı canlı yayında süreci değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu: Yaşanan bu konut fiyatlarındaki ve kiralardaki yükselişin nedeni  konut arzında yaşanan sorunlardır. Bir şeyin ne kadar sayısı artarsa fiyatı düşecektir. Kiralık ev bulunamadığı zaman, mevcut kiralık evlerin fiyatı da yükseliyor. Bu durumda bazı ahlaki sorunlar da ortaya çıkıyor. Özellikle deprem sonrası bazı ev sahipleri, bazı emlakçıların da tazyiki ile 5 bin liralık kiralık evi 25 bin liraya yabancılara kiraya verme yolunu seçince kiracı-ev sahibi sorunları da arttığı belirtildi.

Ev sahipleri dikkat! Kiracı bulmak için çok uğraşabilirsiniz! 

Burada hükümetin iki yönlü tedbiri bulunuyor.  Birincisi bu konuda yaşanan yasal düzenleme mevcut ve 2 yıldır uygulanıyor. Kiralarda yaşanan yükselişleri yüzde 25 ile sınırlandırıldı ve bu temmuz ayına kadar da sürecek. Tabi bu sağlıklı bir şekilde uygulanamıyor. Bu süreçte ev sahipleri maalesef buna razı gelmiyor ve kiracılar da daha yüksek artışlar uyguluyorlar. İkinci yasal düzenleme de arabuluculuk uygulaması. İki üç yıl süren davalar bu süreçte iki üç ayda hemen çözülmeye başlanmış durumda. 

Burada alınması gereken asıl tedbir konut stokunu artırmak. Sosyal konut projeleri ile ilk evini alacak olanları ev sahibi yaparsanız kirada oturan insanlar kendi evlerine geçer. Bu sayede kiralık ev sayısı da artacak. Dolayısıyla da kira artışı düşecek.

Boş ev stoku aslında su faturalarından çıkartıldı. İstanbul'da 400-500 bin evin boş tutulduğu belirlendi. Bu süreçte  bir kısmı yurt dışında yaşayanlar oluşturuyor. Öte yandan bir kısmı da evi bilerek boş tutuyorlar. Yaşanan bu boş ev stoku da kiraları biraz yükseltiyor. Yurt dışında bunun örnekleri var. Evini boş tutan vatandaştan  bir miktar daha çok  vergi alındığı kaydedildi.  Bu uygulama doğrultusunda boş ev stoku da değerlendirilerek kiralar daha da aşağı düşebilir.

Konutta ek vergi uygulamasına tepki: Yoksul insanların barınacak yer bulmasını daha da zorlaştıracak!

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

Ev sahipleri kuş kadar kiralar yüzünden geçinemiyor: Yüzde 25 sınırı adil oran değil!

Tebernüş Kireçci: Kira artışlarında yüzde 25 sınırlaması kiracıların canını yakacak!


Geri Dön