27 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kiracıların ev sahiplerine yeni oyunu!

Ev sahipleri dikkat! Kiracıların ev sahiplerine yeni oyunu!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün artarak devam ediyor ve gündemdeki yerini de koruyor. Buna göre, kira zammı meselesinde adeta köşe kapmaca yaşanırken bu sefer ev sahiplerinin değil kiracıların kira zammı ile ilgili yaptıkları gündem oldu.



Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan kira zammına ile ilgili sorunlar son 2 senenin en çok konuşulan konuları arasında yer almış durumda.  Bu süreçte özellikle fırsatçı ev sahipleri kiracıları köşeye sıkıştırıp daha yüksek miktarda da kira geliri elde etmenin yollarını aradılar. Devlet yüzde 25 zam sınırı getirmiş olsa da bu sınır bile fırsatçı ev sahiplerini maalesef durduramadı. Fakat bu fırsat kollayan ev sahipleri olduğu gibi fırsat yaratan kiracılar da var. Bu kiracılar yasal haklarını kullanarak ev sahiplerini kira zammı tuzağına çekiyorlar. Bu durumda ev sahipleri kira zammı aldığını düşünürken ipleri kiracının eline veriyor.

KİRACI KİRAYA ZAM YAPILMASINI TEKLİF EDİYOR

Ev sahipleri ile kiracılar arasında ortaya çıkan yeni durumun ne ifade ettiğini anlayabilmek için bazı yasal uygulamaların bilinmesi gerekiyor. Öte yandan, bir kiracı beş senelik kiralama zamanını doldurmuş ise şayet ev sahibi kira uyarlama davası açarak kiranın yeniden belirlenmesini isteyebiliyor. Buna göre, kiracı eğer 10 senelik kiralama sürecini tamamlamış ise ev sahibi herhangi bir gerekçe bildirmeden kanuni süresinde kiracıya yapacağı bildirim ile kiracıyı evden çıkarabiliyor.

Ev sahipleri dikkat! Kiracıların ev sahiplerine yeni oyunu!

YENİ SÖZLEŞMELER YAPILIYOR

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Öte yandan beş senelik kiracılık zamanını dolduran kiracı ev sahibinin mahkemeye başvurmasına fırsat vermeden de kiraya zam yapılmasını da isteyebiliyor. Buna göre, kira gelirinin yükseleceğini gören ev sahibi ise bu teklife olumlu bir cevap veriyor. Kiracı ise bu durumu kira sözleşmesi ile resmiyete dökmeyi teklif edince ev sahibi bunu kabul ediyor ve yeni bir kira sözleşmesine iki taraf arasında imzalar atılınca kiracı bu süreçten sonra artık istediğini elde etmiş olurken ev sahibi başına geleceklerden habersiz aldığı kira zammı ile ilgili mutlu oluyor.

Fakat, yapılan yeni kira sözleşmesi ile kiracılık yeniden başlıyor ve bu da ev sahibinin 10 sneyi dolduran kiracının herhangi bir gerekçe göstermeden evden çıkmasını talep etme hakkı elinden gidiyor. Kira sözleşmesi yenilendiği için süre tekrardan sıfırlanmış oluyor. Ev sahibi bu hakkını yeni kira sözleşmesinin on sene doldurmasının ardından kullanabileceği için kiracı 10 yıl daha evde yasal kira zammı yaparak oturmaya devam etme hakkı elde etmiş oluyor. Artık ev sahibi de attığı imzanın bedelini sonra fark ediyor.

Kira uyarlama davası nasıl açılır? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte kira uyarlama davası açma şartları 2024!

Yüzde 25 zam sınırı kiracı fırsatçılığı oluşturdu! Cem Seymen: Ev sahipleri mağdur, üzgün, yorgun!

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

Ev sahipleri ve kiracılar kira tespit davasında bunlara dikkat!

2024 kira artış oranı hesapla! Dükkan, iş yeri, konutlarda kira artış oranı ne oldu? Mart 2024 TEFE TÜFE oranları!


Geri Dön