17 / 02 / 2025

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası geliyor. Söz konusu fahiş zamların önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekirse ceza uygulanacağını söylemişti.


YENİ DÜZENLEME İÇİN ADIM ATILDI

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, yüzde 25 sınırına rağmen kiraları piyasa ortalamasının üzerine çıkarken, fahiş kira artışına gidenlere yönelik Türk Ceza Kanunu'nda düzenleme gerçekleştirilecek.

TCK'da yapılacak düzenleme ile birlikte fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle soruşturma, dava açılabilecek.

Haklarında üç yılla soruşturma açılan fırsatçı ev sahipleri mahkemenin takdiri ile tutuklanabilecek. Adalet Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanacak yasal düzenleme yeni yasama döneminde Meclis'e sunulacak.

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

BORÇLAR KANUNU'NDA DA HÜKÜM VAR

Kira sözleşmeleri ve ödemelerin belirlenmesi de Türk Borçlar Kanunu ile hüküm altında yer alıyor.

Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile Haziran 2022 tarihinde kira artış bedeline yüzde 25 sınırı uygulaması Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Kira tespit, kontrat kaynaklı sorunlar,  tahliye, uyarlama, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar, aidata dair davalar zorunlu 1 Eylül tarihi itibariyle arabuluculuk sürecine tabi tutulacak.

İhtilafların tamamı önce arabulucuya gidecek ardından dava açılabilecek. Arabuluculuk sürecini ise davayı açmak isteyen taraf başlatacak.

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

SÖZLEŞME BİTİNCE EVDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince "süre bitti" diyerek evden, işyerinden çıkarmak mümkün olmuyor.

Hak sahibi kiracıyı 10 senelik sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için de sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracı ile yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini söylemesi gerekiyor.

Kiraya veren Borçlar Kanunu 347. Maddesi gereği kiranın başlangıcından 10 sene geçtikten sonra genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmenin feshi gerçekleştirilebilir. Kiraya verenin, kiracıyı ev ya da iş yerinden çıkarabilmesi için 10  yıllık sürenin geçmesi gerekir.

Fakat, 5 yıl sonra taraflar mahkemeye başvurarak yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi incelemesi yoluyla tespit talebinde bulunabilir. Bu kapsamda kira bedeli hâkim tarafından emsal ödemelere göre tespit ediliyor.

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

EV SAHİBİNİN DE HAKKI NELER?

Borçlar Kanunu'nun 2.maddesine göre kiracının kira bedelini 30 gün içinde ödemesi gerekiyor. Bu süre zarfında ödeme yapmaması durumunda icra takibi başlatılarak borçluya tebligat gönderiliyor.

Tebligattan sonra bir ay içinde ödeme yapılmazsa icra hukuk mahkemesinde dava açılarak kiracı tahliyesini gerçekleştirebiliyor. Ev sahibi her yeni kira sözleşmesinde yasalar kapsamında belirlenen sınır oranında artış yapabilir.

Ev sahibi kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Evde oturmak isteyen kiracının yasal çerçevelerde zammı kabul etmesi gerekir.

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Kuzey Marmara en az 6.4 ve 7 büyüklüğünde iki depremle kırılacak! 

Tapu sahiplerine müjde! 5 yıldır ödediğiniz paralar geri veriliyor! Mutlaka alın!

Otel dolulukları düştü: Turizmde fiyatlar frenlendi! Oteller fiyatları Mayıs seviyesine indirdi! 


Geri Dön