22 / 12 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken dikkat! Kira sözleşmesini hazır almayın!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken dikkat! Kira sözleşmesini hazır almayın!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden biri de sözleşmenin hazır olarak alınmaması. Kiracı ve ev sahipleri dikkat...



Kira sözleşmesi kiracı ile ev sahibi arasında yapılan ve taraflar için imzalandığı andan itibaren bağlayıcı hüküm ve sonuçlar doğuran bir sözleşme olan Kira sözleşmesinin dikkatli hazırlanması gerekiyor. Sözleşmelerin kırtasiyelerden alınıp, boş yerleri doldurulup imza altına alınması fayda yerine zarar getirebilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLARKEN DİKKAT!

Sözleşmeleri hazırlarken olabilecek tüm ihtimalleri düşünerek hazırlamalısınız. Hazırlayamıyorsanız bir bilenle hazırlanması gerekiyor. Bunlar; Bir noter, bir avukat olabilir.

bizdenoku.blogspot'ta yer alan habere göre; sözleşmeye yazılan her kelime bir tarafı bağlar, bir tarafa fayda bir tarafa zarar verebilir.
Kırtasiyelerden alınan sözleşmeler mahkemelere delil olarak sunulduğunda bazı haklar dikkate alınmayabilir.

Mesela, kiranın her yıl belirli oranda artacak şekilde belirlemezseniz kiracı istediği oranda zam yapabilir. Ona fırsat vermiş olabilirsiniz. Oran belirler ve bu imza altına alınmışsa, yasanın belirlediği orandan daha fazla olmayacak şekilde zam yapma hakkına sahip olabilirsiniz.Kiracı bu orana itiraz edemez. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken dikkat! Kira sözleşmesini hazır almayın!

KIRACIYI ÇIKARTABİLİRSİNİZ!

Kiralananın tesliminden sonra kiracı, kira bedelini veya ilgili masrafları ödemediği takdirde, kiraya veren, yazılı bir bildirimle belirli bir süre tanıyarak, bu süre zarfında ödeme yapmaması halinde sözleşmenin feshedileceğini bildirebilir.

Feshetme tarihi , yazılı olarak bildirdiğiniz tarihte sonraki en az 10 gün (en fazla ne kadar isterseniz) için geçerlidir.

Noterden ihtarname gönderebileceğiniz gibi direk İcra Müdürlüğüne giderek kiracıya ödemediği kira bedellerini ve diğer giderleri yazarak (hatta faiziyle ) talep edeceği başvurusuyla ‘ihtarlı ödeme emri’ gönderebilir.

KİRA ÖDEMESİNDE 30 GÜN KRİTERİ

Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, mal sahibi İcra Mahkemesi’ne başvurarak tahliye talebinde bulunabilir. "Vaktim var, mahkemeye vereceğim" derseniz çektiğiniz ihtarlar sonrası dava açabilirsiniz. Bu size zaman kaybı, kiracıya da zaman kazandırır.

Kiracıyı çıkartmak için bir çok yol vardır ve bunlar kanunlarla belirlenmiş, hatta yüksek mahkeme içtihatlarında da yol gösterici kararlara rastlanmaktadır. Bu yazımızda esas olan kira sözleşmesinin mutlaka elden hazırlanması, hazır alınmaması gerektiğinde bir avukattan yardım alınarak hazırlanması gerekiyor.

Ülkelere göre kira düzenlemesi ve sosyal konutların kiralık konut pazarındaki yeri!

Lojman kiralarına şok eden düzenleme: Rayicin yüzde 20 altında olacak! İstanbul'da lojman kirası 18.880 TL!

Geri Dön