Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Arabulucu ücretini kim öder?
Ev sahipleri ve kiracılar arasında sert rüzgarlar esmeye devam ederken, pek çok kişi de arabulucuların kapısını çalıyor. Peki arabulucu ücretini kim öder?
Ev sahipleri ve kiracılar arasında sert rüzgarlar esmeye devam ederken, ev sahipleri düşük kira bedellerinden dert yanıyor. Yüzde 25 zam sınırına takılan ev sahipleri çareyi arabulucuların kapısını çalmakta bulurken, söz konusu ücreti kimin ödeyeceği de pek çok kişi tarafından merak ediliyor.
Enflasyonla mücadele çerçevesinde 2022 yılının Haziran ayında Meclis'te kabul edilen geçici kanunla, konut kiralarına yüzde 25'lik tavan uygulaması başlatılmıştı. 2023 yılının Temmuz ayında sona ereceği kaydedilen uygulama, söz konusu tarih geldiğinde 1 yıl daha uzatıldı.
Söz konusu uygulama ev sahiplerinin elini kolunu bağlarken, kiracısıyla orta yolu bulmak isteyen ev sahipleri de arabuluculara başvurdu.
Peki arabuluculuğa başvurmadan dava açılabilir mi? Arabuluculuğa başvurmadan dava açılırsa ne olur? Arabulucu ücretini kim öder? İşte hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merak edilen o soruların yanıtları...
Ev sahibi ve kiracılar arabuluculuğa başvurmadan dava açarsa ne olur?
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre kanun ile zorunlu kira arabuluculuk kapsamına alınan uyuşmazlıklar ile ilgili doğrudan mahkemeye başvurulması durumunda açmış olduğunuz dava doğrudan usulden reddedilir.
Arabulucu ücretini kim öder?
Arabulucu ücretini kimin ödeyeceği hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından en çok merak edilen ve en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Arabuluculuk başvurusu yaparken başvurucudan herhangi bir ücret alınmıyor. Aksi kararlaştırılmadığı müddetçe arabulucunun ücreti, faaliyetin sona erdiği tarihte yürürlükte bulunan Arabulucu Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir ve ücret ile masraf taraflar tarafından eşit bir şekilde karşılanır.
Yine verilen detaylara göre tarafların iki saate kadar devam eden arabuluculuk görüşmesi ücretsiz şekilde Adalet Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanarak arabulucuya ödenecek olup iki saati aşan görüşmelerde ise taraflar aksine bir düzenlemeyle anlaşmamışsa eşit şekilde taraflar tarafından Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Asgari Ücret tarifesine göre ödenir. Fakat 2 saate kadar Adalet Bakanlığı’nın ödediği ücret, dava açılması durumunda söz konusu davada haksız çıkan tarafa yargılama gideri olarak ödetilir.
Banka banka 600 bin TL'nin 32 günlük getirisi ne kadar?
Vesen Yalıları'nda yüzde 30 indirim fırsatı! Teslimler için geri sayım başladı!
Gram altın biriktirenlere son dakika müjdesi! En karamsar ekonomist dahi o rakam için tarih verdi!