Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Borç çıkabilir! Resmen açıklandı!
Bugünlerde pek çok kiracıya kira tespit davası için ihtar çekiliyor veya bilgi mesajı gönderiliyor. Peki kira tespit davası nasıl açılır? Yeni kira zammı nasıl belirlenir? İşte merak edilen ayrıntılar...
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; gayrimenkul hukuku uzmanları kira tespit davasıyla ilgili şunları aktardı:
-Ev sahibi 5 seneyi aşan kiracı için kira tespit davası açabilir. Ancak daha erken sürede bu davanın açılması mümkün değil.
-Eğer kira sözleşmesinde kira artış oranı belirtilmişse, mülk sahibi ihtar çekmekle yükümlü değil. Sözleşme yenileme tarihinden 1 ay önce veya sene içinde dava yoluna gidebilir. Fakat, sözleşmede herhangi bir oran bulunmuyorsa bu durumda ihtar çekilerek 1 sene süresinde dava açma hakkını elinde bulundurabilir. Yani 1 Temmuz tarihinde ihtar çekip, davayı Aralık'ta açabilir.
-Kira tespit davasında, mülk sahibinin talebi aynen geçerli sayılmıyor. Örneğin kira tutarı 3 bin TL'yken, mülk sahibi ‘aynı tip ev bugünlerde 7 bin liraya kiralanıyor, bu nedenle kira 7 bin lira olsun’ deme hakkına sahip değil, dese bile kabul edilmiyor. Bilirkişi 1-2 örnek üzerinden değil, bölge ortalamasını değerlendirerek kararını veriyor. Bu kararın ardından kiracıyı korumak için genelde 10 yılı aşan kiracılarda yüzde 20, 10 yıl altına da yüzde 10 hakkaniyet indirimi uygulanıyor. 3 bin TL ödenen bir daire için, ev sahibi 7 bin TL beklese de mahkemeden 5 bin TL kararı çıkabiliyor ve buna indiirm de ekleninde 4.000-4.500 TL'ye düşebiliyor. Mahkemece belirlenen yeni kiraya da yılda bir kez yasal oranda zam yapılabilir, fazlası talep edilemiyor.
-Gayrimenkul hukuku uzmanlarının aktardıklarına göre bu tip bir davanın sonuçlanması iki ya da iki buçuk yıl sürebiliyor. Dava sonuçlanmasının ardından mülk sahibinin geçmiş dönem farkını isteme hakkı bulunuyor. Örneğin; 3 bin TL olan kira 5 bin TL oldu, dava 2 senede sonuçlandı. Bu durumda 2 senenin farkı toplanır ve borç bulunur. Bu durumda kiracı yüksek bir ödemeyle karşılaşabilir. Eğer dava sürecinde kiracı evi tahliye ederse de sadece oturduğu döneme ait kira farkının ödemesini yapar.
-İstinafa yapılan itirazın ardından da karar kesinleşirse kiracı bu farkı ödemekle yükümlü olur. Konutu haber vermeden terk eden kiracı için bu ceza ortadan kalkmaz, sonrasında icra süreci devam eder.
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Yüzde 25 kira artış sınırı kimlere uygulanacak?