Kira

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yargıtay'dan emsal karar: Özel hüküm kriteri getirdi!

Günlerden düşmeyen enflasyon nedeniyle paranın değer kaybına istinaden kira uyarlama isteğinin genel değil özel hükümlere göre yapılması gerektiğine karar veren Yargıtay, vermiş olduğu bir kararda yapılacak artışta 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınmasına hükmetti.

Ev sahipleri ve kiracı kavgaları gündemdeki yerini korurken Yargıtay'dan emsal bir karar geldi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre enflasyon nedeniyle paranın değer kaybına istinaden kira uyarlama isteğinin genel değil özel hükümlere göre yapılması gerektiğine karar veren Yargıtay, vermiş olduğu bir kararda yapılacak artışta 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınmasına hükmetti. İşte detaylar...

Yargıtay, yüzde 25 oranında kira artış sınırının kaldırılmasından sonra konut sahiplerinin yüksek zam taleplerinin önüne geçecek önemli bir karara imza attı. Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan enflasyon sebebiyle paranın değer kaybını gerekçe gösteren kira uyarlama taleplerinin genel hükümler yerine özel hükümlerle ele alınması gerektiğine hükmeden Yargıtay, belirli bir davada kira artışında 12 aylık TÜFE ortalamasının dikkate alınmasına karar verdi.

Türkiye gazetesinden Yeşim Erarslan imzalı habere göre, Yargıtay, taraflar arasında kira artış oranına dair bir anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın, 5 seneden daha uzun süreli veya 5 seneden sonra yenilenen kira sözleşmeleri için yeni yıl kira bedelinin hâkim tarafından ortalama TÜFE değişiklik oranı, konutun durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde bulundurularak adil bir biçimde  belirlenmesi gerektiğine hükmetti.

Aktarılan bilgilere göre kira sözleşmesinin süresinin kısa, uzun ya da belirsiz olmasının kira belirlemesinde fark yaratmadığını vurgulayan Yargıtay, açılacak olan davalarda Türk Borçlar Kanunu’nun tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını aşmamak kaydıyla geçerli olan 344. maddesinin temel alınması gerektiğini kaydetti. Söz konusu bu kanun maddesinin özel bir uyarlama hükmü olduğunu ve yeni dönemdeki artışlara bağlı enflasyonun, paranın satın alma gücündeki değişiklikleri de kapsadığını kaydeden Yargıtay, kiranın belirlenmesinde genel uyarlama hükmü olan Türk Borçlar Kanunu’nun ‘Aşırı ifa güçlüğü’ başlığını taşıyan ve ‘sözleşmeden dönme’ hakkını içeren 138. maddenin uygulanamayacağına da karar verdi.

 

Bina tamamlama sigortasıyla müteahhit firma iflas etse bile evinizi sigorta şirketiniz tamamlıyor!

Aile Bakanlığı destek ödemesinde deprem! Resmen açıklandı

Merkez Bankası bile duyunca dudakları uçuklayacak... Dolar 43 TL...