26 / 12 / 2024

Ev sahipleri yüzde 25'lik kira zammını deliyor! Bunun da yolu bulundu: Tahliye taahhütnamesi isteniyor!

Ev sahipleri yüzde 25'lik kira zammını deliyor! Bunun da yolu bulundu: Tahliye taahhütnamesi isteniyor!

Büyükşehirlerdeki  fahiş kira yükselişleri, barınma sorununu genişletirken, mülk sahipleri kiracılarına kira sözleşmesi koşullarıyla şaşırtan tekliflerde bulunuyor. Bunların arasındaki n dikkat çeken uygulamalardan biri de “tahliye taahhütnamesi” oldu. İşte ayrıntılar...



Fahiş kira yükselişleriyle gündeme gelen barınma sorunu, büyük kentlerde adete kanayan yara haline gelirken, kiracısıyla tahliye sorunu yaşamak istemeyen mülk sahiplerinin konut kiralama şartı kiracıları şaşırttı. 

Açık artırmayla en yüksek rakamı teklif edene kiralama,  6-12 ay peşin, durumu iyi kefil ve odaların da kiraya çıkartılmasına son dönemde “tahliye taahhütnamesi” koşulu da geldi. 

Ev sahipleri yüzde 25 lik kira zammını deliyor! Bunun da yolu bulundu: Tahliye taahhütnamesi isteniyor!

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, konuya ilişkin açıklamasında konut sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının mahkemeleri kilitlediğinin altını çizdi ve "Mülk sahipleri, kiracısıyla anlaşmazlığı düşüp mahkemeye gittiğinde, süreç uzuyor. Bir dava 2-2,5 sene devam ediyor" diye konuştu. 

Üstelik, icra takibi, mahkeme masraflarının olduğunu dile getiren Şenay Araç Demir, "Mülk sahipleri de o maliyetleri yüklenmek istemiyor. O nedenle son dönemde, kira sözleşmelerine ‘tahliye taahhütnamesi’ şartı da ekletmeye başladılar" açıklamasında bulundu. 

Ev sahipleri yüzde 25 lik kira zammını deliyor! Bunun da yolu bulundu: Tahliye taahhütnamesi isteniyor!

SÖZLEŞMEYE İMZA ATAN EVİ TUTUYOR 

Söz konusu sözleşmenin, son dönemde gayrimenkul sahipleri arasında çok popüler olduğunun altını çizen Şenay Araç Demir,     "Diyelim ki yeni evleneceksiniz, öğrencisiniz veya başka bir daireye taşınacaksınız, konut sahipleri kiralamadan önce mutlaka ‘tahliye taahhütnamesi alalım’ diyor" dedi ve kefil istendiğini, kefilin durumunun da iyi olması gerektiğini belirtti. 

Şenay Araç Demir, kredi notuna bakıldığını da vurguladı ve "Yine diyelim ki evi 10 bin TL'ye tuttunuz, bir yıl sonra da anlaşamadınız. Konut sahibi ‘benim dairem 18 bin TL’ dedi, kiracı da mecbur kabul ediyor. Böylece yüzde 25 sınırı da aşılmış olacak" ifadelerine yer verdi. 

Tahliye taahhütnamesinde sürenin, karşılıklı anlaşmaya göre belirlendiğine, öğrencilerden ise bir sene sonunda konutu boşaltacakmış gibi istendiğine dikkat çeken Demir, "Bu sözleşmeyi imzalıyorsan, daireyi tutuyorsun" diye konuştu. 

Üniversitelerin açılmasına yakın kiralarda yüzde 25 yükseliş olduğunu da aktaran Demir, 20 bin TL'lik evlerin 25 bin TL'ye yükseldiğini dile getirdi ve ölgesine göre değişmekle İstanbul’da bazı kiraların 90 bin TL, 140 bin liraya kadar çıktığının altını çizdi. Demir, kiralıkların bir süre daha yatay devam edeceğini aktardı. 

Ev sahipleri yüzde 25 lik kira zammını deliyor! Bunun da yolu bulundu: Tahliye taahhütnamesi isteniyor!

ELDEN ÖDENİRSE KİRA VERDİĞİNİ İSPATLAYAMAZ 

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, öğrencilerin kiralaması durumunda da depozito, kefil ve bir sene sonra çıkacakmış gibi tahliye taahhütnamesi istendiğine vurgu yaptı. 

Açıklamasında "Yerli öğrenciden 2-3 aylık, yabancı öğrenciden bir yıllık kira peşin alınıyor. Yine yabancı öğrenciden de depozito, tahliye taahhütnamesi, Türk kefil isteniyor. Yine yerli ya da yabancı öğrenci kiralama yapacaksa ve diyelim ki Beşiktaş’ta 20 bine daire tutuyorsa, iki aylık peşin ödüyor. Yani 40 bin TL" ifadelerini kullanan 
Şenay Araç Demir, ya da konut sahibinin ‘6 ay 20 bin, ikinci 6 ay peşin ödeme’ dediğini belirtti. 

Kira gelirinin bankaya yatırılmadığına ve elden alındığına da değinen Şenay Araç Demir, bu durumun kiracıyı olası bir anlaşmazlık durumunda zor durumda bırakabileceğinin altını çizdi ve "Yarın öbür gün ‘kira almadım’ dese, kiracı elden ödediği için bir şey ispatlayamaz. Ödediğine dair bir şey imzalamazsa şayet" uyarısını yaptı. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da tahliye taahhütnamesinin kanuni geçerliliği olduğuna vurgu yaptı. Ali Güvenç Kiraz aynı gün düzenlenen ve sözleşmeye eklenen tahliye taahhütnamelerinin kanunen geçerli sayılmadığını da belirten Kiraz, ileri tarihli tahliye taahhütlerinin geçerli olduğunun altını çizdi. 

Kiracıları tahliye etmek için açılan davalarda uzun süreler beklemenin gerekebileceğine dikkat çeken Kiraz, tahliye taahhütnamesinin bu duruma hız verebileceğini söyledi. 

Büyükşehir Belediyesi düğmeye bastı! O ile 1315 adet yeni konut geliyor!

Kredi kartı olanlar için tarih verildi! Merkez Bankası o kritik gelişmesi açıkladı! Artış değişiyor...

Akaryakıtta yeni zamlar kapıda! Benzin, motorin, LPG fiyatlarında son dakika depremi! Aman dikkat! 

Altın sert çakıldı! Yastık altında altını olanlar kırmızı kodla uyarıldı! 29 Eylül 2023 Cuma altın fiyatları


Geri Dön