22 / 12 / 2024

Konut kiralamada yeni kriz: Bazı ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşan uygulamayı devreye aldı!

Konut kiralamada yeni kriz: Bazı ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşan uygulamayı devreye aldı!

Ev kiralama yöntemi kiracı ve ev sahipleri arasında sorunlara yol açıyor. Bazı ev sahipleri 'tahliye taahhütnamesi' şartıyla evi kiraya veriyor. Bu yöntemle yasal kira zammı yüzde 25 sınırı aşılabiliyor. 



Konut kiralamada yeni bir kriz ortaya çıktı. Alanya’da da yaygın olan kiralama yöntemi kiracı ve ev sahipleri arasında sorunlara neden oluyor.

Son dönemlerde ev sahiplerinin kiralama yöntemleri şaşkına çeviriyor. Kiralık daireler çok az bulunurken, bazı ev sahipleri 'tahliye taahhütnamesi' şartıyla evlerini kiraya veriyor. Söz konusu yöntemle yasal kira zammı sınırı yüzde 25 aşılırken, kiracılar evi almadan önce çıkma baskısı görüyor.

Alanya’da da yaygın olan uygulama ev sahipleri ve kiracı arasında sorunlara neden oluyor. Büyük şehirlerde kira artışlarıyla konut sorunu çözümsüz bir hal alırken, kiracısıyla tahliye problemi yaşamak istemeyen hak sahiplerinin ev kiralama koşulu ise kiracıları endişelendiriyor.

Konut kiralamada yeni kriz: Bazı ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşan uygulamayı devreye aldı!

Akdenizgerçek.com'da yer alan detaylara göre, en yüksek fiyatı verene kiralama, 6-12 ay peşin, durumu iyi kefil ve odaların da kiralanmasına son zamanlarda 'tahliye taahhütnamesi' şartı da katıldı. Mülk sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının mahkemelerde uzun sürdüğüne dikkati çeken İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, ev sahipleri, kiracısıyla anlaşamayıp mahkemeye gittiğinde, sürecin çok uzadığını ve bir davanın 2-2,5 sene alabildiğini söyledi. 

Ayrıca, icra takibi ile mahkeme masrafları da dikkati çeken Demir, "Mülk sahipleri de bu maliyetlere katlanmak istemiyor. Bu yüzden son dönemde, kira sözleşmelerine ‘tahliye taahhütnamesi’ koşulu da eklemeye başladılar." diye ifade ediyor.

İMZALAYAN KABUL EDİYOR

Söz konusu sözleşmenin, son dönemde ev sahipleri arasında çok tercih edildiğini belirten Şenay Araç Demir, “Öğrencisiniz, yeni evleneceksiniz, ya da başka bir yere taşınacaksınız diyelim, ev sahipleri kiraya vermeden önce ‘tahliye taahhütnamesi verelim’ diyor" diye belirtiyor.

Bunun yanında kefil de istendiği, kefilin de durumunun iyi olması gerektiğini ayrıca kredi notu da önemli olduğunun altını çizen Demir, "Mesela evi 10 bin TL'ye aldınız, bir sene sonra da anlaşamadınız. Ev sahibi ‘benim evim 18 bin TL’ dedi, kiracı da mecburen kabul ediyor. Böylece yüzde 25 sınırı da geçilmiş oluyor "dedi.

Tahliye taahhütnamesinde sürenin, karşılıklı anlaşmaya göre değiştiğini, öğrencilerden ise 1 sene sonra çıkacakmış gibi istendiğini söyleyen Şenay Araç Demir, 'Bu sözleşmeyi imzalıyorsanız, evi alıyorsunuz' dedi.

Konut kiralamada yeni kriz: Bazı ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşan uygulamayı devreye aldı!

KİRALARDA YÜZDE 25 ZAM

Üniversitelerin açılmasına yakın kiralarda yüzde 25 artış olduğunu belirten Demir, 20 bin TL'lik evlerin 25 bin TL'ye çıktığını anlattı. Bölgesine göre değişen İstanbul’da bazı kiraların 90 bin lira, 140 bin liraya kadar çıktığını belirten Demir, bu rakamların çok fazla olduğunu, 2-3 ay boş kalması durumunda gerçek değerine ineceğini, fakat şu anda okulların açılmasıyla beraber kiralık piyasasının çok durgun olduğunu ifade ederek, 'Kiralıklar bir süre daha böyle gider' dedi.

Kentsel Dönüşüm Teklifi'nde 'rant' endişesi! İtirazlar peş peşe geldi!

Beton fiyatlarındaki fahiş artışa karşı ilk adım o belediyeden geldi! Yüzde 40 daha ucuza satılacak!


Geri Dön