27 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Yüzde 25 sınırına uyulmazsa ne olacak?

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Yüzde 25 sınırına uyulmazsa ne olacak?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıklara ilişkin yeni adımlar atılmaya devam ediyor. Temmuzda bitmesi beklenen kira artışında yüzde 25 sınırlamasının tekrar uzatılacağı yönündeki açıklamaların ardından düzenlemeye ev sahiplerine uygulanacak yaptırımlar merak ediliyor.



Kira artışında, temmuzda bitmesi beklenen yüzde 25 sınırlamasının uzatılması gündemdeki yerini koruyor. Bu kapsamda, hem ev sahipleri hem de kiracılar konunun ayrıntıları merak ediyor. Peki, kira zammında yüzde 25 sınırına uymayan ev sahiplerini hangi yaptırımlar bekliyor? İşte detaylar...

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Yüzde 25 sınırına uyulmazsa ne olacak?

"SÖZLEŞME SERBESTİSİ İLKESİNE SINIRLAMALAR GETİRİLMEKTEDİR"

Konuya ilişkin açıklama yapan Avukat Emrehan Arıkan "Hukukumuzda sözleşme, tarafların iradelerinin uyuşması ile beraber kurulmuş olan hukuki bir işlemdir. Sözleşme yapma hakkı Anayasayla da teminat altına alınmıştır. Sözleşmeler ile ilgili uygulanacak genel ve özel hükümler esasında Türk Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır. Söz konusu kanunun 26’ncı maddesinde ''Taraflar, bir sözleşmenin kapsamını yasada öngörülen sınırlar içinde özgür bir şekilde belirleyebilirler.'' şeklindeki düzenlemeyle beraber hukukumuzda Sözleşme Serbestisi ilkesi kabul edilmiştir. Söz konusu ilke tarafların iradelerinin uyuşması ile beraber ahlaka ve hukukun emredici hükümlerine aykırı olmaması şartıyla her türlü anlaşmayı yapabilirler demektir ama güncel mali şartlar uyarınca, ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren kira sözleşmeleri açısından sözleşme serbestisi ilkesine sınırlamalar getirilmektedir” dedi.

İşte detaylar...


Geri Dön