Konut kiralarındaki yüzde 25 sınırı ev sahibi ve kiracıyı karşı karşıya getirdi!
Konutlarda kira artışında yüzde 25 sınırı kiracılar ve ev sahipleri arasında yeni sorunlara neden olmaya başladı. Bazı ev sahiplerinin yüzde 25 sınırına uymadığı ortaya çıktı.
TÜİK tarafından açıklanan iki aylık ortalamalara göre temmuz ayı kira artış oranı yüzde 57,45 oldu. Konutlardaki kira artışında yüzde 25 sınırı olduğu için bu oran sadece işyerleri için uygulanıyor. Son zamanlarda yüzde 25 artış sınırı ev sahipleri ve kiracılar arasında büyük tartışmalara yol açmaya başladı. Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay birçok ev sahibinin yüzde 25 sınırına uymadığını dile getirdi.
KİRALIK EV BULMAK ZORLAŞTI!
Temmuz ayında kira artış oranının yüzde 57,45 olarak açıklanmasının ardından işyeri sahipleri zorlanmaya başladı. Kira fiyatlarının çok hızlı artmasından şikayet eden üretcililer, kiralık yer bulmakta sıkıntı çekiyor.
Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay: “Üretici, arsaların kira fiyatlarındaki artış sebebiyle kiralık işyerlerine yöneldi. Kiralık iş yerlerinde talebin artmasıyla beraber arzda sıkıntı yaşanıyor. Bu da iş yerleri kiralarının artmasını beraberinde getirdi. Üretici kârlılık oranının düşmesinden şikayetçi. Yapacakları üretimi artırmayıp mevcut olanı korumaya yöneleceklerinden bahsediyorlar.” diye konuştu.
KONUT KİRALARI HIZLA ARTMAYA DEVAM EDİYOR!
Geçen yıla kıyasla kira fiyatları hızla artmaya devam ediyor. Düğün sezonu içinde olunması ve okul döneminin yaklaşmasıyla ev bulma sıkıntısı her geçen gün büyümeye başladı.
Bir hafta içinde hatta günler içinde bile kira fiyatları artabiliyor. Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay konuyla ilgili şu örneği verdi: '' İzmir’de geçen hafta 12 bin olan kira bu hafta 15 bin olarak karşımıza çıkabiliyor. Ev sahipleri evleri kiralarken sözleşmenin bir yıl sonra rayiç bedel üzerinden güncelleneceğini söylüyor. Ama yasal olarak böyle bir hakları yok. Sözleşmeler kendini her yıl yeniler. '' dedi.
ARSA VE TARLAYA OLAN TALEP YÜKSELDİ!
Pandemi sonrasında arsa ve tarlaya olan ilgi, konut fiyatlarının yükselmesiyle hız kesmeden devam ediyor.
Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar arsa ve tarlaya yöneliyor. Yılın ilk yarısı konut satışları yüzde 22 gerilerken, arsa ve tarla satışları ise arttı. Yılın ilk altı ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22.1 düşüşle 565 bin 779 olarak gerçekleşti.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, ofis, dükkân, arsa ve tarladan oluşan konut dışı gayrimenkul satışı ise 800 bine yaklaştı. Bunun da büyük çoğunluğunun arsa ve tarla olduğu öngörülüyor.
Ev sahipleri yüksek kiralar için okul sezonunu bekliyor!
|