22 / 12 / 2024

Kiracıları zor durumda bırakacak karar: Yüzde 25 sınırı kalkıyor mu?

Kiracıları zor durumda bırakacak karar: Yüzde 25 sınırı kalkıyor mu?

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, konut kiralarındaki kira artış oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanmasının 'adil' olmadığına hükmetti. Bu kararın ardından Avukat Özgür Kip kararı değerlendirdi. Peki Yüzde 25 sınırı kalkıyor mu?



Enflasyon ve kur kriziyle birlikte vatandaşların alım gücü her geçen gün azalırken, artan kiralar vatandaşı zor durumda bırakmaya başladı. Bu gelişmelerin ardından fahiş kiraların önüne geçmek için AKP iktidarı tarafından kira artışlarına yüzde 25 sınırı getirildi. Fakat İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, aldığı bir kararda, yüzde 25 sınırının ‘adil olmadığına’ hükmetti. Kiracıları zor durumda bırakacak kararı değerlendiren Avukat Özgür Kip, "Dava koşulları gerçekleşmiş ise, bu karar emsal teşkil eder" dedi.

Kiracıları zor durumda bırakacak karar: Yüzde 25 sınırı kalkıyor mu?

YÜZDE 25 KİRA ARTIŞI TARTIŞMA YARATTI

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 2019 yılında ev kiralayan bir kiracı, 2021 yılında kira bedelini yıllık yasal artış oranları üzerinden güncelledi.

Fakat ev sahibi, kiracının ‘yasal sınırlar’ içinde yaptığı artışın, taşınmazın bulunduğu site içerisindeki emsal taşınmazların kira rayiç bedellerinin altında kaldığını belirterek, olayı yargıya taşıdı.

Yerel mahkeme söz konusu davada, ev sahibinin, kira uyarlama artışı başvurusunu reddetti. Bu karar üzerine ev sahibi davayı istinafa taşıdı.

Dosyayı gören İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararına katılmayarak, "ülkemizde yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nispetinde kira artışları için getirilen yüzde 25'lik sınırın adil olmadığına" hükmetti.

Kiracıları zor durumda bırakacak karar: Yüzde 25 sınırı kalkıyor mu?

MAHKEMEDEN ÇIKAN KARAR!

Mahkemeden çıkan karar şu şekilde; Her somut olayın özelliğine göre, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği, yerel mahkeme tarafından uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar, belirtildiği şekilde tek tek ortaya konularak ve konularında uzman üç kişilik bilirkişi kurulundan, tüm bu veriler, kiralananın niteliği, kullanma alanı, konumu, bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle bir rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği olduğundan bahisle hakkaniyete uygun hüküm kurulması gerektiği ifade edilmiştir." ifadelerine yer verildi. 

Kiracıları zor durumda bırakacak karar: Yüzde 25 sınırı kalkıyor mu?

YÜZDE 25 ARTIŞ DÜZENLEMESİNİ YOK SAYAN KARAR

Mahkemenin, konut kiralarına getirdiği azami yüzde 25 artış getiren düzenlemesini adeta ‘yok sayan’ kararını Gerçek Gündem'e değerlendiren avukat Özgür Kip, "Kira tespit davası açmak için normalde 5 yıllık süre gerekli. Ancak burada mahkeme tarafından ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve enflasyonla oluşan değer kaybının tespiti istenmiştir. Bilirkişiden istenen bu rapor doğrultusunda mahkemenin karar vermesi istenmiştir" dedi.

Avukat Kip, kira anlaşmazlığında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, yani enflasyon, kur ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarla davanın koşulları gerçekleşmiş ise, bu karar emsal teşkil ettiğini söyledi. 

Kira uyarlamasında bu şartlar oluşmuşsa hali hazırda yüzde 25'lik kira sınırı uygulanmayacağını belirten Avukat Kip ''Yani mahkeme bu kararı ile yüzde 25'lik kira sınırının önüne geçmiştir" ifadelerini kullandı.

CHP'den barınma krizine çözüm: Sosyal konut üretilmeli, çalışanlar için kira payı verilmeli!

Kira sözleşmelerinde ince ayrıntı! Yazılı kira sözleşmesi verilmediğinde kontrol ev sahibinde!

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Her yıl yeni kira sözleşmesi yapılır mı? 

Geri Dön