26 / 08 / 2024

Ev sahiplerinin bu oyununa dikkat! 7 günlük süreyi kaçırınca kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz!

Ev sahiplerinin bu oyununa dikkat! 7 günlük süreyi kaçırınca kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz!

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları, “sahte imza” ile adeta yeni boyut kazandı. İtiraz süresi yalnızca 7 gün olan tahliye taahhütnamesine sahte imza koyan mülk sahipleri özellikle yaz tatilini bekliyor. 



Son dönemlerde yüksek kiraların da etkileriyle giderek daha da artış gösteren ev sahibi- kiracı anlaşmazlıkları, sahte tahliye taahhütnamesi ile yeni bir boyuta taşındı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre tahliye taahhütnamesi uygulamasını suistimal eden bazı mülk sahipleri, kiracıların imzasını taklit edip tahliye yoluna başvurmaya başladı.

Ekonomim'den Yener Karadeniz imzalı habere göre, söz konusu itiraz süresinin sadece 7 gün olması sebebiyle bu yönteme başvuran mülk sahipleri özellikle kiracıların uzun süre evde olmadığı yaz tatillerini kolluyor. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar son dönemlerde sahte tahliye taahhütnamesi davalarının arttığını ve birçok kiracının 7 günlük süreyi kaçırdığı için konutu boşaltmak zorunda kaldığını  kaydediyor.

Bu konu ile ilgili olarak mağdur isimlerden Mali Müşavir Ömer Sadi Yiğitcan’ın 2020 yılında kiraladığı taşınmaz el değiştirmiş. Ömer Sadi Yiğitcan  konu ile ilgili olarak yaşadığı mağduriyeti şu şekilde anlattı: “Biz oturmaya devam ettik, daha sonra konutu boşaltmamız istendi. Anlaşmazlık yaşadığımız için de söz konusu konu yargıya intikal etti. Kontrat yenileme döneminde biz yine yasal sınırın üzerinde zam yaptık fakat geçtiğimiz günlerde daha önce hiç imzalamadığım bir belge elime ulaştı.

Bu da benim imzamın taklit edildiği sahte bir tahliye taahhütnamesi… İşim gereği e-devlet’i düzenli şekilde kontrol ettiğim için belgeyi anında fark ettim ve bu belgeye itiraz hakkımı kullandım. Fakat düzenli olarak bakmasam tatilde olacaktım ve 7 günlük itiraz süresini kaçıracaktım. Haklı ve mağdur olduğum halde konuttan çıkarılacaktım. Daha sonra haklılığım ispatlansa dahi konuttan çıkarılmış olacaktım.”

Ev sahiplerinin bu oyununa dikkat! 7 günlük süreyi kaçırınca kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz!

E-DEVLETİ DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİN

Avukat Umut Metin konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bizim icra düzenimizde suistimale açık bir alan var. Bir icra takibi yapılarak peşine de ödeme emri gönderildiğinde hiç evrak olmasa dahi 7 gün içerisinde itiraz edilmediği takdirde alacak kesinleşmiş oluyor. Aynı durum kiradaki tahliye taahhüdü meselesinde de var. Başka bir imzayla tahliye taahhüdü riski var. Bunlara ilişkin ‘tahliye taahhüdü imzası bana ait değil’ biçiminde itiraz edilmelidir. Bu şekilde mahkeme bilirkişi marifetiyle imza incelemesi yaptırır. Eğer söz konusu bu iİmza kişiye ait değilse tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılır. Bunun da 7 gün içerisinde yapılması önemli” dedi. Metin ayrıca açıklamasında yaz aylarında insanlar tatilde olduğu için bu tarz olayların çok daha sık karşılaşılabileceğini, yurttaşların en az haftada bir kez e-tebligatlarını kontrol etmeleri tavsiyesi de verdi.

RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK

Avukat Ragıp Şengül de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu tahliye taahhütnamesinin hukuken geçerli olması için belli koşulları barındırmasının önemine değinerek, “Fakat son dönemlerde imzanın olduğu ancak tarihin olmadığı veya imzanın taklit edildiği ya da buradaki örnekte olduğu gibi söz konusu belgenin tamamen sahte bir şekilde düzenlendiği örnekler artmaya başladı. Kiracıların imzası taklit edilerek yapılması halinde özel belgede sahtecilik suçu oluşuyor. Eğer söz konusu bu durum tespit edilebilirse o kişinin bununla ilgili cezalandırılması söz konusu” ifadelerini kullandı.

Ev sahiplerinin bu oyununa dikkat! 7 günlük süreyi kaçırınca kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz!

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada fırsatçıların burada da yasalardaki boşluktan yararlandığını kaydeden Ragıp Şengül, “Mülk sahibi alakasız birine doldurtuyor, suç duyurusunda bulunulduğunda bu defa kimin tarafından işlendiğinin tespit edilememesi sağlanıyor” dedi. Açıklamasında özellikle yaz tatillerinde bu tür durumların arttığını kaydeden Ragıp Şengül, “Öyle bir dönemdeyiz ki bu tür durumlar ile karşılaşmadığımız bir gün dahi yok. Sulh hukuk mahkemelerinde dosya sayıları 2021 dönemine oranla 3-4 katına çıktı” dedi.

 

TAHLİYE DAVASI 90 BİNİ AŞTI

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, hukuk mahkemelerindeki 3 milyonu aşkın ihtilaf arasında “kiralananın tahliyesi” konusu ilk 10 içinde bulunuyor. Paylaşılan rakamlara göre  2023 yılında  kiralananın tahliyesi konusundaki dava sayısı 91 bini geçti. Bunun 28 bin 960 tanesi 2022’den devretti. 2023 yılında kiralananın icra yolu ile tahliyesi konusunda açılan dava sayısı da 30 bin 39 şeklinde oldu.

 

TOKİ mağdurlarından isyan: Mağdurlar burada Murat Kurum nerede? 

Reel konut fiyat endeksi gerilemeye devam ediyor!

Akbank'tan promosyona zam açıklaması


Geri Dön