06 / 05 / 2024

Ev sahiplerinin kira oyunları durmuyor!

Ev sahiplerinin kira oyunları durmuyor!

Kiralık konut fiyatları yükseldikçe kimi ev sahiplerinin fırsatçılık arayışı dur durak bilmiyor. Yasal oranın üzerinde zam taleplerinin ardından, şimdi de geçmiş yılların yapılmayan zamları talep ediliyor.



KİRA SORUNU NASIL DOĞDU?

Kiralık konut fiyatlarındaki yükselişin en temel sebebi arz eksikliği olarak belirtiliyor. Son 3 senede konut üretiminin yavaşlaması hem satışlara hem de kira fiyatlarına yansıdı. Salgın sürecinde biriken kiralık ev talebi (evlenenler, öğrenciler, evini yenileyecekler) kısıtlamaların gevşetilmesiyle aynı anda harekete geçince sorun büyüdü. Yabancıların kiralık konut talebi ile kentsel dönüşümden kaynaklanan kiralık ihtiyacı da yine bu süreçte etkili oldu. Piyasada yaşanan bu sorunu gören kimi konut sahipleri de durumu fırsata çevirmeye başladı. Kira yükselişi sözleşme yenileme tarihinde senede bir kez ve 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılsa da, kirayı 2 katına yükseltenler, senede 2 kere zam talep edenler, istedikleri zamları alamadıklarında da türlü bahanelerle ‘evi boşalt’ diyenler sayıca çok. Kimileri 10 senelik sözleşme uzama süresi dolan kiracılara tahliye davası açarken, kimileri de 5 seneyi geçen ve kirası düşük kalan kiracıları için kira tespit davası yoluna gidiyor.

Ev sahiplerinin kira oyunları durmuyor!

ARTIŞ SÜRÜYOR

Araştırmalar da gösteriyor ki kira fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibindencom’un ilan verileri üzerinden hazırlanan rapora göre; Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki senelik yükseliş oranı Aralık ayında yüzde 68.7 olarak belirlendi. Böylece, geçtiğimiz senenin aynı döneminde 15.4 TL olan Türkiye geneli ortalama metrekare kira fiyatı 26 Türk Lirası'na yükseldi. Senelik kira artış oranı İstanbul’da yüzde 84.6, Ankara’da yüzde 62.6, İzmir’de ise yüzde 56 olarak gerçekleşti. Böylece, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 40 TL, Ankara’da 18 TL, İzmir’de ise 26 TL’ye çıktı.


Geri Dön