02 / 05 / 2024

Ev satarken nelere dikkat edilmeli?

Ev satarken nelere dikkat edilmeli?

Ev satmaya karar verenler için dikkat edilmesi gerekleri anlattık. Satmaya karar verdiğiniz konut için şartları belirlemek ve uygun değer biçmek büyük önem taşıyor. 



Gayrimenkul yatırımları büyük bedeller ödeyerek yapılan yatırımlar. Bu nedenle sadece alırken değil satarken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Ev satarken dikkat etmeniz gerekenleri adım adım anlattık....

Gerçek değeri belirleyin

Ev satarken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Satmak istediğiniz konutunuzun fiyatını gerçekçi olarak belirlemeniz zarar etmemenizi ve satışın hızlanmasını sağlar. Fiyatlandırma yaparken gayrimenkul değerleme uzmanlarının kullandığı “aylık kira bedeli” ve  “muadili ev” yöntemlerini kullanabilirsiniz. 

Birden çok satış ilanı verin

Satmak istediğiniz konutunuzu bireysel müşteriler için ücretsiz olan sitelerde yayınlayın. Daha çok kitleye ulaşmasını sağlayarak evini en hızlı ve en iyi fiyata satabilirsiniz. 

Şartları değerlendirin

Satmak istediğiniz ev için fiyat ve şartları kıyaslayın. Evinizi şartlarınızı tam olarak karşılamayacak kişilere göstermeyin. Ev için aranmanız durumunda alıcının ne istediği ve hangi şartları taşıdığını sormanız çoğu alıcıyı önden çok fazla vakit harcamadan elemenizi sağlar.

Anlaşma şartlarınızı belirleyin

Başta evin fiyatı olmak üzere, tapu masraflarının nasıl ödeneceği, alım tarihi ve teslim tarihi gibi tüm anlaşma şartlarını belirleyin. Sözlü olarak mutabık kaldığınız tüm şartları yazılı olarakta yapın. 

Dikkat

Tapuya bildirdiğiniz satış bedeli üzerinden harç ödemeniz hesaplanır. Tapuya ne kadar düşük bedel beyan ederseniz, ödeyeceğiniz tapu harcı da o kadar düşük olacaktır.  Ancak tapuya bedelin düşük beyan edilmesi hainde Gelir İdaresinin muadili ev fiyatlarına veya çekilen kredi varsa tutarına göre inceleme başlatma ihtimali de bulunuyor. İnceleme sonucun eksik beyan edildiği tespit edilirse, eksik yatırılan harç bedeli, gecikme faizi ve vergi ziyai cezası ile birlikte hem alıcıya hem de satıcıya gönderilir.

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön