27 / 04 / 2024

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmeli? Ev alırken mağdur olmamak için ne yapmalı? Merak edilen soruların yanıtlarını kooperatifçilik konusunda uzman SMMM Evren Özmen verdi.




Hava Kent Konut Yapı Kooperatifi sohbet toplantısı bugün Hyatt Centric Levent'te yapıldı. Toplantıya S.S CVS Hava Kent Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş ve kooperatifçilik konusunda uzman SMMM Evren Özmen katıldı.

Toplantıda kooperatifçilikle ilgili önemli açıklamalar yapan Evren Özmen herhangi bir yapı kooperatifinden ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Fikirtepe'de yaşanan mağduriyetlerden sonra o bölgede yaşayan insanların kendilerine biz bu işi kooperatifle çözebilir miyiz dediğini aktaran Özmen, kanunlarda yapılan değişiklikle kooperatiflerde de kooperatifçilikte de  bazı şeylerin değiştiğini söyledi. Özmen sözlerine şu şekilde devam etti: "Eskiden kooperatiflerde konut ve ortak sayısını belirleme yönetim kurulu kararıydı. Bu ne demek 300 tane ev yapıp, 1.000 tane ortak kaydetmek demek. Artık kanunlarda yapılan değişikliklerle böyle bir şey yapmak mümkün değil. İkincisi ana sözleşmeye eklenen bir hüküm ile bugün tek başına bir ortak bile kooperatiften zararını tazmin edebiliyor. Mağduriyetlerin bir nedeni de, insanlar evini ne zaman alacağını bilmiyor, ne kadar para ödeyeceğini bilmiyor. Demek ki bu süreçte bir finansal entrüman kullanılması gerekiyor. Demek ki baştan belki kurun sabitlenmesi gerekiyor. Yeni nesil kooperatif denilen şey aslında hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni ana sözleşmelerle yarattığı bir olgu hem de insanların teknolojik olarak bu sürece daha fazla dahil olmasını gerektiren bir olgu. Yani ortakların bilinçlendirilmesi gerekiyor"

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili de konuşan Özmen, "Kooperatif kararlarını mutlaka okumalılar, E-devletten kooperatifle ilgili bilgilere de bakabilirler." dedi. Özmen dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

-Kooperatifin arsası var mı? 
-Arsası yoksa kat karşılığı sözleşmesi var mı?
-Kat karşılığı sözleşmesi noterden yapılmış mı?
-Bu kooperatifin yöneticileri kimler?
-Deneticileri kimler?
-Deneticileri profesyonel mi?
-Kooperatif Kısa sürede denetleniyor mu?
-Ortaklarla ne kadar paylaşım yapılıyor?
-İşler ters gittiğinde kooperatiften ne kadar çabuk çıkarım?
 

Hava Kent Konut Yapı Kooperatifi'nden 1.500 yeni konut geliyor!

 

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön